Lentotunteja taloustieteilijöille

Helikopteriraha on nyt valokeilassa: Keskuspankilta kymppitonni kansalaisten tilille? Saksa vastustaa (VU 21.4.2016), EKP:n Draghi ja ekonomistit torjuvat helikopterirahan (HS 22.4.2016) – parempi myöhään kuin ei milloinkaan, itse kirjoitin aiheesta viime syksynä.

Helsingin Sanomien haastattelemat taloustietelijät Juha Tervala, Roger Wessman ja Juha Junttila kaikki ampuvat alas helikopterin, mutta eri argumenteilla.

Tervalan argumentti on heikko "Euroopan keskuspankki ei voi antaa rahaa ihmisille."

Nykysäännöt eivät tätä edes estä, ja vaikka estäisivät, niitä voidaan halutessa muuttaa.

Tervala myös esittää, ettei "kansalaisosingolle" ole edes tarvetta, sillä "EKP jo aloittaman rahapoliittinen elvytyksen vaikutukset ovat pitkälti samat kuin helikopterirahassa."

Eivät ole – määrällinen elvytys ei ole nostanut paikallista inflaatiota, eikä parantanut työllisyyttä, jotka ovat helikopterirahan tärkeimmät tavoitteet. EKP:n nykyinen määrällinen elvytys on kyllä painanut korkotasoa (ja paisuttanut samalla kuplia), mutta sillä narulla on turha yrittää työntää.

Wessmanin perustelut helikopterirahaa vastaan ovat käytännölliset:

"Sitä varten pitäisi luoda valtava rekisteri- ja maksujärjestelmä niitä varten, jotka olisivat tilisiirtoon oikeutettuja ja hankkia ihmisten pankkitilien numerot."

Eikä tarvitse, löytyy kyllä liikepankki joka luo ilomielin uudet tilit jokaiselle EU:n kansalaiselle tätä tarkoitusta varten pyydettäessä (vaikka niin, että hakijoiden pitää itse avata tili henkilöllisyystietoja vastaan) – sieltä voi sitten verkkopankkitunnuksilla kukin siirtää rahat minne siirtää.

Kuolleetkaan eivät ole ongelma, tili vaan jäihin kun aika koittaa. Tämä tietysti vaatii kansallisten rekisterien olevan jossain kunnossa, mutta tämä on nyanssi.

Junttilan argumentti on kuitenkin heikoin:

"Junttilan mielestä edes teoreettinen tilisiirto EKP:sta suoraan kuluttajien tileille tuskin vaikuttaisi toivotusti eli lisäisi kulutusta.”Kuluttajien luottamuksen talouteen ollessa heikko, ylimääräiset varat voisivat hyvinkin mennä lainojen lyhennykseen.”"

Ensinnäkin, lainojen lyhentäminen olisi pelkästään hyvä asia, ja toiseksi, jos halutaan että kansalaisille tuleva lisäraha menee 100% kulutukseen, niin tämäkin on toteutettavissa. Palvelurahan hyöty olisi myös siinä, että sitä ei voi hamstrata.

Tarkennuksena kuitenkin, Verkkouutisten ideoima "kymppitonni tilille" metodi on liian arvaamaton, ja siksi riskaabeli. Paras ja ennakoitavin lopputulos saadaan aikaiseksi antamalla EU:n kansalaisille noin kahdeksan euroa päivittäin (kunnes tavoiteinflaatiotaso 2% on saavutettu). Tämä tekisi yhteensä noin 80mrd kuukaudessa –  summa, johon EKP juuri nosti määrällisen elvytyksen tason.

***

Kirjoittaja kannattaa helikopterirahaa, koska ei usko että maailmantalouden kysyntälama on korjattavissa millään muulla konstilla – kotitaloudet on saatava taas velattomiksi, tai muuten edessä on menetettyjä vuosikymmeniä.

Disclaimer: Kirjoittaja on velaton.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu