Postin uudistuksia pitää suunnitella katse tulevaisuudessa

Hallitus aikoo mahdollisesti erottaa Postista kuolleen kudoksen: Lähteet HS:lle: Hallitus aikoo pilkkoa Postin ja luopua Finnairin enemmistö­omistajuudesta (HS 24.4.2016) – tämä on järkevää, sillä ilman tätä jakoa on mahdotonta tietää millä alueilla postia voidaan ylipäätänsä kuljettaa tekemättä tappiota.

Nykyisellään Postin yhteiskunnalliset velvotteet säädellään laissa 29.4.2011/415 (Finlex, viitattu 24.4.2016):

"Tämän lain tarkoituksena on turvata postipalveluiden ja erityisesti yleispalvelun saatavuus tasapuolisin ehdoin koko maassa."

Nyt kun Postia uudistetaan, on olennaista kysyä, että kuinka pitkään haluamme huolehtia siitä, että Kusti polkee jokaiseen niemeen ja notkoon. Pohdinnan tueksi liitteenä kuva, jos kehitys jatkuu nykyisen trendin mukaisesti, vuonna 2024 Postia ei enää tarvita.

Tämän kehityksen kannalta merkittävintä on toki sekä julkis- että yksityissektorin kyky  siirtää toimintaansa pois paperilta verkkoon, tai muuten automatisoida toimintojaan.

Kuitenkin, eteenpäin katsova hallitus ilmoittaisi seuraavia vaaleja kauemmas katsovan tavoitteen jo nyt, ja alkaisi tekemään töitä sen eteen:

"Vuonna 2024 Posti kulkee enää sinne, missä se on taloudellisesti kannattavaa."

Toisaalta, jos Postia ruvetaan käyttämään aluepolitiikan keppihevosena koko maan asuttuna pitämiseen, se tulee valtavan kalliiksi (HS 24.04.2016).

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu