Haja-asuminen maksaa miljardeja vuodessa

Ari Alsion kirjoitus Juha Sipilä hurskahtelee (Puheenvuoro 24.4.2016) nostatti lukijoilta paljon kommentteja ja keskustelua, johon itsekin osallistuin. Minua itseäni jäi häiritsemään Kari Haapakankaan kommentti:

"Haja-asuminen koskee maassamme niin pientä ihmisjoukkoa, että sen kustannukset ovat hyttysen pissaa Itämeressä. Jopa maakuntien Suomessa ihmiset asuvat suurimmaksi osaksi taajamissa ihan kaavoitetuilla alueilla. "

Sillä tälläinen käsitys monella suomalaisella todellakin on, ja tämä johtuu siitä, että kukaan ei ole laskenut haja-asutuksen kustannuksia, ja pääministeriä myöten väitetään, että "me tienataan tällä".

Osoittaakseni, ettei kyse ole aivan mitättömistä summista, löysin joitakin lukuja: 170 miljoonaa vuodessa koulukyyteihin. (Yle 10.2.2014), sekä 126 miljoonan (metsään menneet) laajakaistainvestoinnit per 18 kuntaa (Yle 30.6.2015). Osmo Soininvaara (5.11.2009), Vesa Linja-Aho (1.7.2015) ja Vapaavuori ovat myös asiaan ottaneet kantaa (MTV3 17.10.2008), mutta totaalikustannuksia en mistään löytänyt, eli tässä olisi jollekin graduaihetta.

Uskallan kuitenkin extrapoloida pelkistä koulukyydeistä sen, että haja-asutuksen kulut ovat vuodessa miljardiluokkaa (ilman maataloustukia).

Tässä vaiheessa eräs kommentoija tosin totesi, että "Sekä bussikortit, linja-autoliput että muut koulukyydit maksavat. Ne maksetaan kunnan omasta budjetista, joten niiden kalleudesta ei ehkä naapurikuntalaisten tarvitse valittaa."

Tämä on toinen yleinen harhaluulo, että Suomen kunnat olisivat jotenkin omavaraisia (taloudellisessa merkityksessä) – näin ei ole, vaan noin kolmannes kunnista teki tappiota jo vuonna 2009 (SK), tämän vuoden lukuja en löytänyt mistään.

En tässä kirjoituksessa mene valtionosuuksiin (HS 21.2.2013) ja miljardien maataloustukiin, jotka voidaan myös nähdä haja-asutuksen tukemisena, mutta selvää on että viulut maksaa se kuuluisa "joku muu".

Aiheellinen kysymys tämän päivän Suomessa on, että onko meillä varaa haja-asutuksen saattohoitoon, ja jos, niin kuinka pitkään? Sadassa vuodessa merkittävä osa Suomen kunnista kuolee joka tapauksessa, miksi taistelemme tätä vastaan kaatamalla rahaa kaivoon?

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu