KSF:n syöksykierteen perimmäinen syy

Suomenruotsalaisella medialla ei mene hyvin  (HS 9.5.2016), levikit ovat laskeneet ja konserni teki turskaa viime vuonna lähes seitsemän miljoonaa. Vertailun vuoksi, Sanoma sai nitkuteltua itsensä juuri ja juuri voitolle (TS 3.5.2016), käytännössä leikkaamalla ronskisti kuluja (henkilöstöä).

KSF:ää koskevassa artikkelissa HBL:n toimittaja Janne Strang kiteyttää ongelmat näin: "Muutaman vuoden aikana meillä on ollut neljä eri toimitusjohtajaa, jotka kaikki ovat vetäneet eri suuntiin"

Janne on mitä luultavimmin oikeassa – toisaalta, olisiko toimitusjohtajaksi päässytkään henkilö, joka olisi työhaastattelussa avoimesti myöntänyt mitkä ovat syyt media-alan syöksykierteen taustalla, ja ehdottanut lopullista ratkaisua?

Seuraavaa toimitusjohtajaa ajatellen, syitä on kolme: media-alan kilpailu on nykyään globaalia, ihmiset alati kielitaitoisempia ja ilmaisen sisällön määrä lisääntyy jatkuvasti.

Nämä yhdessä johtavat siihen, että sisällöntuottajat erikoistuvat, ja tuottavat (ja aggregoivat) sisältöä kapeiden, tiettyä yleisöä kiinnostavien osa-alueiden ympäriltä – tälläiseen sisältöön sekä ruotsinkielinen, suomenkielinen että erityisesti suomenruotsalainen yleisö on yksinkertaisesti liian pieni. Tästä syystä esim. ruotsalainen Pewdiepie (Wikipedia) esiintyy englanniksi, joka on de facto lingua franca.

Menestyäkseen (= kasvaakseen) media-alalla nykypäivänä on tähdättävä englanninkielisille markkinoille, joihin merkittävä osa meistäkin nykyisin kuuluu. Tässä vaiheessa on tosin tehtävä päätös, että onko yrityksen tarkoitus voiton tuottaminen osakkeenomistajille, vai sittenkin jotakin muuta. Konstsamfundin tuet nimittäin mitä luultavammin lakkaavat juoksemasta jos kieli vaihtuu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu