En halua ostaa ensiasuntoa, mutta voisin kyllä rakentaa sellaisen

Nuoret arkailevat ensiasunnon ostamista – Ekonomisti: Taustalla Suomessa vallinnut ”suuri synkkyys” kertoo päivän Helsingin Sanomat. Osa ongelmaa on toki siinä, että suuressa osassa Suomea asunnon ostaminen on selvästi virhe (TE 26.3.2016) – kolikon toinen puoli on siinä, että siellä missä asujia riittää tulevaisuudessakin, hinta on vaan liian suolainen (kuvaliite).

Jos korot tästä nousisivat vaikka 5% tasolle (pidän hyvin epätodennäköisenä, vaatisi EU:n hajoamisen tai vastaavaa), tai pääkaupunkiseudulla ruvettaisiin oikeasti tekemään jotain asuntopulalle (esim. sallimalla kaavamuutokset toimistorakennuksista asuinrakennuksiksi pelkällä ilmoituksella), punainen käppyrä saattaisi tuosta notkahtaa joitakin kymmeniä prosentteja, jolloin lunta tulisi tupaan ihan kivasti.

Näistä uhkakuvista huolimatta, olisin kyllä valmis rakentamaan itselleni asunnon pääkaupunkiseudulle – uudisasunnon neliöhinta on luokkaa viitisen tuhatta Helsingissä, itserakentamalla pääsee luokkaa kolmeen tuhanteen (+ tontti, molemmissa tapauksissa), eli tässähän pääsisi tienaamankin. Tähän ei ole laskettu mukaan sitä, että oman asunnon rakentamisella ja remontoimisella pääsee noin viidenkympin tuntipalkoille, sillä verokiilaa ei ole työssä lainkaan.

Ja kyse ei ole nyt siitä että kinuan itselleni omakotitalotonttia jonne voisi rakentaa, vaan pienkerrostalotontti kimppaporukalla käy hyvin, tai jos tälle tielle lähdetään niin olen valmis rakennuttamaan vaikka Herttoniemen metroaseman päälle asuntoja sen verran kaava antaa myöten ja rahoittajilta saan kasaan – olen tästä mahdollisuudelta yrittänyt puolitosissan Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastolta ja asuntotonttitoimistolta kysellä, mutta sähköpostin pallottelujen jälkeen ei tunnu löytyvän edes sitä henkilöä joka osaisi sanoa, että mitä lupia minun pitäisi tähän anoa ja keneltä.

Toisaalta, asuntotonttien myyminen itserakentajille rakennusyhtiöiden sijaan saattaisi jopa johtaa siihen, että niissä oikeasti asuisi joku, esim. Myllypuron Lallukantiellä on rivitaloyhtiö jossa ei asu käytännössä kukaan, rakennusvuosi 2014 – tyhjästä taloyhtiöstä ei kannata kenenkään kämppää ostaa.

Muuallakin uudisrakennuksia jää rakennusyhtiöiden käsiin, jolloin ne jossain vaiheessa kipataan Oravalle tasetta rumentamasta.

Eiköhän Hesarin suuri synkkyys ole enemmän ihan tervettä varovaisuutta, sijoittamisen perussääntö kuitenkin on, että osta pohjalta, ja myy huipulla.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu