Poliittinen umpisolmu – puolueen kannatus vs kansakunnan etu

Kokoomuksen puheenjohtajakamppailua seuratessa olen pohtinut Suomen poliittisen järjestelmän umpisolmua. Vaikka puolue on lähes yksimielinen siitä, että suunnan pitää muuttua, ei Kokoomus mitä luultavimmin kykene valitsemaan sitä ainoaa ehdokasta, joka ajaa muutosta.

Tämä johtuu siitä, että ajettu muutos on puolueelle epämieluinen: kansakunnan edun asettaminen tavoitteeksi puolueen kannatuksen edelle. Tästä syystä Lepomäen kannatus on uskoakseni kaikkien suomalaisten keskuudessa merkittävästi suurempi kuin hänen kannatuksensa Kokoomuksessa.

Oikeastaan matematiikan voinee jakaa kahtia – puolueen sisäinen kysely kertoo parhaiten mikä valinta aiheuttaa vähiten katoa nykyisissä kannattajissa, ja puolueen ulkopuolisten kysely on paras tapa arvioida miten uuden puheenjohtajan valinta tuo uusia kannattajia.

Eiköhän Kokoomuksen puoluetoimistolta joku löydy joka tämän excelissä näppärästi pyöräyttää auki ja osaa ainakin indikatiivisesti sanoa, miten puheenjohtajan valinta vaikuttaa puolueen kannatukseen.

Exceleillä tai ilman, näiltä näkymin Kokoomus valitsee Orpon, ja äänestäjät Rinteen – tässä paljastuu suuri suomalainen umpisolmu: mikään ei muutu.

Jos yksikään puolue ei kykene muuttamaan suuntaansa, ainoa ratkaisu on perustaa uusia puolueita.

"Sori, että vaihtoehdolla kesti."

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu