Koko maan terveyskeskukset

Selvitysryhmä: Asiakkaan valitsema sosiaali- ja terveyskeskus toimisi myös "portinvartijana" (Yle 31.5.2016) – artikkelin kuvaama terveyskeskus on erikoinen himmeli. Asiakkaan on valittava oma terveyskeskuksensa puoleksi vuodeksi kerrallaan, ja hoitopalvelujen tarjoamisen lisäksi, se tekee myös päätökset jatkotoimenpiteisiin ohjaamisesta. Samalla kuitenkin myönnettään, että moneen asiaan tarvitaan myös viranomaispäätös.

Rivien välistä luettuna kyse on nahkapäätöksestä:

"Selvityshenkilöryhmän puheenjohtaja professori Mats Brommelsin mukaan tuleva sosiaali- ja terveyskeskus ei kovin oleellisesti poikkea nykyisestä terveyskeskuksesta.

Ihmiset voivat kokea tämän tutuksi ja turvalliseksi. Se ei myöskään aiheuta kentällä niin suurta mullistusta, että olisimme aikaan saamassa sitä kautta muutosvastarintaa, sanoo Brommels."

Tämän varjolla päästään kuitenkin nipistämään valinnanvapautta toisesta päästä: Sote-ryhmä ehdottaa: Lääkärikäyntien Kela-korvaus kokonaan pois (IS 31.5.2016)

Käytännössä muutos siis ajaa terveydenhuollon suuriin yksiköihin, joiden välillä ei ole kilpailua asiakkaista eikä hinnoista. Ne eivät voi myöskään erikoistua mihinkään, ja puolen vuoden pakkoavioliitto estää myös ruuhkahuippujen tasaamisen.

Harvaan asutulla alueella näin luultavasti tapahtuu joka tapauksessa, mutta malli sinetöi saman myös kaupunkeihin, jossa yksityistä ja erikoistuneempia palveluita olisi myös saatavilla.

Pahimmassa tapauksessa Sote-ryhmän ehdotus johtaa luonnollisen monopolin yksityistämiseen – tällöin yhdyn Heikki Hiilamon kommenttiin oligarkkien ryöstökapitalismista (TE 27.5.2016).

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu