Keskuspankkitili kaikille

Yle kirjoitti sunnuntaina 5.6.2016 tärkeästä asiasta "Uuden lain piti estää pankkijärjestelmän tuho – Näin se hautautui Brysselin käytäville"

Pähkinänkuoressa kyse on talletuspankkien ja investointipankkien erottamisesta toisestaan, jolloin investointipankkien voidaan antaa kaatua niiden tyriessä, ilman että maksujärjestelmä ja yhteiskunnan verenkierto halvaantuu.

Yhdysvalloissa vastaava laki (Glass Steagall) oli voimassa 1933-1999. Voimassaoloaikanaan se esti pahimmat ylilyönnit, ja toisaalta lain purkaminen mahdollisti vuoden 2008 katastrofiin.

Ei ole mitään epäselvyyttä siitä, etteikö lakia tarvittaisi, mutta siltikään EU ei kykene sitä säätämään.

Tästä huolimatta, Suomen Pankki voi halutessaan toimia edelläkävijänä ja rakentaa huoltovarmuuden turvaamiseksi rinnakkaisen maksujärjestelmän (ns. keskuspankkitili kaikille, Patrizio Lainà. Linkki päivitetty 3.12.2107) – oikein toteutettuna siitä saisi hyvän vientituotteenkin.

***

Aikaisempi kirjoitukseni aiheesta:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199513-avoin-kirje-huoltovarmu…

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu