Puheenjohtajavaali on Keynesiläinen kauneuskilpailu

John Maynard Keynes (1883-1946) oli taloustieteilijä, jonka eräs mielenkiintoisimmista teorioista on Keynesiläinen kauneuskilpailu.

Tässä teoriassa hän kuvaa miten tavallisen missikilpailun äänetyskäyttäytyminen muuttuu, jos voittajaa äänestävien kesken arvotaan palkintoja. Näin äänestäjät eivät enää äänestä henkilöä, jonka he kokevat itse kauneimmaksi, vaan henkilöä, jonka he epäilevät olevan enemmistön mielestä kaunein.

Puheenjohtavavaalissa äänestäville on tarjolla palkintoja, joko lupauksina (IL 13.5.2016), konkreettisempina asioina (IL 8.6.2016) tai muuten vaan kiitollisuudenvelkana. Väärän hevosen veikkaaminen on oman urakehityksen kannalta haitallista, kyllä se muistetaan vaikka vaaliliput nimettömiä ovatkin.

Kokoomuksen, ja koko Suomen kannalta olisi kuitenkin parasta, että valinta tapahtuisi Keynesiläisen kauneuskilpailun sijaan substanssin (IS 3.6.2016) perusteella. Mitä kokemukseen tulee, niin on hyvä muistaa, että Jyrki Kataisesta tuli aikoinaan Kokoomuksen puheenjohtaja 33 vuoden iässä.

Oman suolansa keittoon tuovat myös toimittajat, jotka eivät virallisia ääniä välttämättä anna, mutta pyrkivät vaikuttamaan tulokseen (eioototta.com 1.6.2016).

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu