Kela-kortti, turhuuden huipentuma

Kelan toimintakulut ovat noin 430 miljoonaa euroa vuodessa (Kela.fi, tilinpäätös 2015), mikä on todella paljon laitokselta, joka ei tuota yhtään palvelua, jota kansalaiset tarvitsevat tai haluaisivat.

Vertauksena esim. poliisiin, joka luo turvallisuutta, tai opetustoimeen, joka tarjoaa koulutuspalveluja, Kelan ainoa "palvelu" on byrokratia.

Männävuosina kun täytin lääkekorvauslappuja (niitä, jotka jouduit täyttämään jos sinulla ei ole Kela-korttia mukana apteekissa asioidessasi), laskin päässäni, että kyllä noiden lappujen käsittely Suomen mittakaavassa jo sata henkeä täysipäiväisesti työllistää.

Nykypäivänä ei joudu enää lääkekorvauksista lappuja täyttämään, vaan henkilöllisyystodistuksen perusteella näkevät järjestelmästä oletko oikeutettu korvauksiin vai ei.

Yllätykseni oli suuri, kun männäviikolla kävin hammaslääkärissä, Kampin Megaklinikka näytti kyntensä siinä miten yksityinen erikoistunut terveydenhuolto parhaimmillaan toimii (ja hyvinhän se toimi) – ja missä tökkää.

Taas täytettiin ja postitettiin korvauslappuja. Rajapinta, joka apteekeille on avoin, ei ilmeisesti ole auki muille kuin apteekeille.

Ehdotan, että Kela tekee avoimen verkkopalvelun, johon voi syöttää henkilöllisyystunnuksen – verkkopalvelu vastaa "kyllä" tai "ei", riippuen siitä onko kyseisen henkilötunnuksen omaava oikeutettu kelakorvauksiin vai ei. Samalla Kela luopuu fyysisista Kela-korteista ja kieltäytyy paperisten lappujen vastaanottamisesta.

Näin säästyisi toimintamenoissa luokkaa kymmenen miljoonaa vuodessa.

Tämä toimisi sitäpaitsi paremmin kuin nykyinen korttiin perustuva tarkistus, kukaanhan ei minulta vuonna 1991 myönnettyä Kela-korttiani vie pois jos muutan maasta, eli niin kauan kuin kortti minulla on, voin hyödyntää korvauksia vaikken niihin olisi oikeutettukaan.

***

Tiedostan kyllä, että tämä uudistus vaatii asiakkailta kyvyn todistaa henkilöllisyytensä, eli joko ajokortin tai passin. Jos jälkimmäiseen ei muuten ole varaa, niin on minun puolestani ihan ok että se kustannetaan sosiaaliturvasta.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu