RKP:n hallitustaival on ohi, positiivinen syrjintä jatkuu

Nimimerkki "Turhautunut hakija" nosti mielipidekirjoituksessaan Opiskelupaikka jäi taas haaveeksi – miksi lääketieteelliseen ei ole yhteishakua? (HS 5.7.2016) erään perustuslakimme vastaisen epäkohdan:

"Lisäksi ruotsin kielen taito antaa käsittämättömän valintaedun: tänä vuonna Helsingin yliopistossa suomenkielisen ja ruotsinkielisen linjan piste-ero oli lähes 30 raakapistettä."

Johon Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opintoasiainpäällikkö Linnéa Lindh vastaa näin (HS 5.7.2016):

"Lindhin mukaan Helsingin yliopistolla on linjauksensa siitä, kuinka paljon sisäänpääsyyn vaadittavat pistemäärät saavat erota toisistaan. Hänen mielestään ero ei aseta hakijoita epätasa-arvoiseen asemaan toisiinsa nähden.

”Meillä on velvollisuus kouluttaa ruotsinkielisiä lääkäreitä koko maan tarpeisiin. Se pitää myös muistaa, että ruotsinkielinen opintolinja ei ole tarkoitettu vain ruotsinkielisille. Sinne voi hakea suomenkielinenkin, kunhan osaa ruotsia tarvittavalla tasolla”, Lindh sanoo."

Myös tämän päivän mielipidepalstalla kompataan tätä tarvetta kirjoituksessa Ruotsinkieliset sote-palvelut tulee turvata (HS  6.7.2016).

***

Jos ruotsinkielisten linjojen tarkoitus olisi turvata ruotsinkieliset palvelut, niiden käyminen velvoittaisi työskentelemään julkisella sektorilla määräajan valmistumisen jälkeen. 

Nykymuodossaan linjan tarkoitus on edistää ruotsinkielisen vähemmistön korkeampaa koulutusta, siinä hyvin onnistuen (kts. kuvaliite). Merkittävimmät epäsuhdat löytyvät kauppatieteellisistä aloituspaikoista, joista n.20% on ruotsinkielisiä.

Kaikille pakollinen ruotsinkielen opiskelu on perustelu, jolla kielilinjat voidaan ylipäätänsä oikeuttaa argumentilla "Kuka tahansa voi niihin hakea."

Apartheid oli laillistettua rotusortoa, Åpartheid on kotimainen vastineemme, jossa sorretaan kielen perusteella.

RKP:n hallitustaival päättyi vihdoin 36 vuoden jälkeen, muutokset ovat mahdollisia, mutta kaikki alkaa siitä, että ymmärrämme että nykytilanne ei ole oikeudenmukainen.

***

Lisää aiheesta

Yliopistojen ovet aukeavat helpommin ruotsinkielisille (HS 3.10.2011)

 

edit (15:15 6.7.2016):

Kirjoitus on omani, eikä edusta puolueen kantaa – puolueen kanta asiaan selviää ohjelmatyössä (joka on vielä kesken).

Apartheidiin vertaaminen oli ylilyönti omalta puoleltani, sillä se vähättelee Etelä-Afrikan tapahtumia, ja toisaalta liioittelee kotimaisia epäkohtiamme, tästä syystä pyydän sitä anteeksi.

Parempi otsikko kirjoitukselle olisi ollut:

"Epätasa-arvoinen kohtelu pääsykokeissa on perustuslakimme vastaista"

edit (16.23 6.7.2016):

tai

"RKP:n hallitustaival on ohi, positiivinen syrjintä jatkuu"

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu