Korkeakoulujen rahoitus ja Politiikka 2.0

Sanni Grahn-Laasosen työryhmän ehdotukselle Työllistyminen halutaan korkeakoulujen rahoituskriteeriksi 2019 (Yle 8.7.2016) on helppo antaa kehuja, sillä onhan se omasta kynästäni: Aloituspaikkamäärät kassakoneella kohdalleen (Puheenvuoro, 1.10.2015).

Kehut eivät tule kuitenkaan pelkästään siitä, että Grahn-Laasonen on ymmärtänyt miten korkeakoulujen rahoitus kannattaa järjestää, vaan myös siitä, että hän on valmis luovuttamaan valtaa pois politiikkojen käsistä.

Liian moni vanhan polven poliitikko kokee, että politiikka on pohjimmillaan rahanjakoa – vanhan kaavan mukaisen työryhmän ehdotus olisi hallituksen valtasuhteista riippuen ollut lisää rahaa maakuntien yliopistoille, tai muulla tavalla seuraavaa vaalitulosta ajatellen.

Vaihtoehtoisesti politiikko voi kokea, että hänen tehtävänsä on ennustaa tulevaisuutta, ja viilata rahoitus niin, että etupainotteisesti koulutamme tulevaa kysyntää varten. Tällä tekniikallla on jo niin moneen kertaan poltettu näpit Suomessa, että toivon että Arkadianmäen kristallipallot laitetaan jo vihdoin museoon.

Politiikka 2.0 on sitä, että asiat järjestetään kuten ne kannattaa järjestää tavoitteen saavuttamiseksi, ja niin, että tavoite on jokin konkreettinen suomalaisia hyödyttävä asia, kuten korkeakoulujen aloituspaikkojen optimointi työllistymisen näkökulmasta, eikä seuraava vaalivoitto.

Bravo Sanni, edellisessä uudistuksessa mentiin hieman metsään, mutta kyllä tällä ehdotuksella sieltä tultiin pois ja komeasti.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu