Sirpa Asko-Seljavaara: Syökööt kakkua

Kakkakohu (IS 11.7.2016) sai mielenkiintoisen sivujuonteen kun Sirpa Asko-Seljavaara (kok) äityi kommentoimaan tapausta (kts. kuvaliite):

"Meillä on turhan paljon poliitikkoja, jotka saavat "loistavan idean" ja alkavat tuhota jotain vuosikymmeniä rakennettua toimintaa, kuten Alkoa tai apteekkeja. Nuorten ekonomistien pitäisi mennä myymään suomalaisia tuotteita ulkomaille, eikä pyöriä täällä kotimaassa estämässä hyvin toimivan yhteiskunnan rattaita pyörimästä."

Tältä varmasti tuntui menneen ajan aatelisistakin, kun joku sai päähänsä että etuoikeudet pitäisi poistaa.

Sirpan kommentti kuvastaa sitä, miksi tämä maa on niin syvässä suossa kuin se on – merkittävä osa vanhemman sukupolven päättäjistä on menettänyt täysin kosketuspintansa siihen, mikä Suomen todellisuus nykyään on – yhteiskuntamme rattaat eivät ole pyörineet hyvin enää vuosikymmeneen.

Tämä ei tietysti näy samalla tavalla hyvätuloiselle eläkeläiselle kuin se näkyy 1980-luvun jälkeen syntyneelle nuorelle – työmarkkinat ovat vaikeat, inflaatio ei syö asuntolainaa ja päälle pitää vielä maksaa hyvätuloisten eläkeläisten eläkkeet. Ja toisaalta, eihän lääkkeet ole kalliita kuin köyhille.

Maailman muuttumisen myötä suljetussa taloudessa eläneelle sukupolvelle on kuitenkin vielä vaikeampaa ymmärtää, että globaaleilla markkinoilla pärjätäkseen on yrityksen opeteltava kilpailemaan – esimerkiksi voimme ottaa vaikka Ikean tappamat kotimaiset huonekalukauppiaat, jotka olivat tottuneet jakamaan markkinat ja ottamaan huippukatteita kiinasta tuodusta bulkkitavarasta.

Muutama kotimainen kauppaketju on yrittänyt maailmalle lähteä, mutta turpaan on tullut käytännössä poikkeuksetta, koska kilpailu ei ole meillä verissä.

Eikä olekaan, niin kauan kuin kilpailun puute koetaan hyvin toimivan yhteiskunnan merkkinä.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu