Palkkaturvassa kestää vuosi – kaksi parannusehdotusta

Palkkaturvaan vuoden jono – Anttilan työntekijät pääsivät ohituskaistalle (TS 21.7.2016) on mielenkiintoinen tapaus kansalaisten tasavertaisen kohtelun näkökulmasta. Perhetuttuni tytär myi viime kesänä mansikoita. Puljun mennessä konkurssiin hänellä jäi kahden kuukauden palkka saamatta, jota ei tähän päivään mennessä (noin kalenterivuosi) ole palkkaturvasta kuulunut, Anttilan palkat viivästyvät vain viikon.

Jos Anttilan palkat saadaan maksatettua ns. yhdellä päätöksellä, tälläinen menettely on toki järkevää, turha seisottaa 1200 henkeä jonossa ja käsitellä hakemukset saapumisjärjestyksessä, mutta paikallaan on kysymys, että mikä ihme oikeuttaa vuoden kuhnaamisen?

Palkkaturvalaissa  (Finlex) todetaan kyllä, että "Palkkaturva maksetaan viikon kuluessa palkkaturvapäätöksestä.", mutta laki ei ota kantaa siihen kuinka nopeasti palkkaturvapäätös pitää tehdä.

Näinä vaikeina aikoina uskon, että käsittelijöillä on kädet täynnä töitä, mutta jos yksityinen sektori yrittäisi vastaavaa, niin asiakkaat kyllä kaikkoisivat.

Ratkaisuja on (ainakin) kaksi:

1)Lakiin kirjataan kuinka nopeasti päätös pitää tehdä, ja asianmukaiset sanktiot jos näin ei tapahdu (esim. merkittävä korko myöhästyneelle maksulle hakijan hyväksi).

2)Palkkaturva maksetaan hakemuksesta heti, ja väärin haetut karhutaan takaisin. Tämä olisi melko triviaalia, varsinkin kun nykylaissa on jo tehty selväksi, että jos palkkaturvaa virheellisesti hakee, niin keppiä tulee:

"Joka tahallaan tai tuottamuksellisesti on saanut aikaan aiheettoman palkkaturvan maksun tai muun tämän lain mukaisen etuuden myöntämisen, on velvollinen palauttamaan aiheettoman maksun tai korvaamaan etuuden arvon korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine korkoineen etuuden myöntämispäivästä lukien."

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu