Valtakunnassa toimitettava verollepano

Harvoin olen sitä mieltä, että verottaja ottaa Suomessa liian vähän, mutta tämän päivän uutinen Bensowin lastenkotisäätiön juttu käräjäoikeuteen, syyte törkeästä veropetoksesta (Yle 3.8.2016) oli poikkeus siihen sääntöön.

Erityisen mielenkiintoiseksi tapauksesta tekee seuraava huomio:

"Verottajan mukaan säätiön toiminta ei ollut yleishyödyllistä, vaan se harjoitti liiketoimintaa kilpailluilla markkinoilla, joten sen olisi pitänyt maksaa veroja. Säätiön on laskettu vältelleen veroja noin 300 000 euron verran. "

Olen aikaisemminkin kirjoittanut täällä siitä, että yleishyödyllisyyden varjolla tehdään liiketoimintaa. Verottaja voisi halutessaan ottaa eteensä listan yleishyödyllisistä yhtiöistä ja yhdistyksistä suuruusjärjestyksessä, ja ruveta perkaamaan mitkä niistä ovat statuksensa oikeasti ansainneet.

Yritin itse tuollaista listaa verottajalta pyytää, mutta pyyntöön ei suostuttu, sillä tämä tieto ei ole julkista.

Tarvittaessa verollepano voidaan tehdä myös takautuvasti, esimerkiksi täältä (RL 30.11.2015) voisi löytyä normaalilla markkinavuokralla kelle tahansa vuokrattuja asuntoja samalla yleishyödyllisyysstatuksesta nauttien.

Bensowin tapauksen suhteen on hyvä muistaa, että oikeusvaltiossa laki on sama kaikille, eikä kukaan ole liian suuri tai merkittävä tutkittavaksi.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu