Työkseen muunneltua totuutta puhuvien aika

Helsingin sanomat kysyy, että onko maailma siirtymässä totuuden jälkeiseen aikaan? (HS 28.8.2016)

Itse koen, että olemme eläneet tuossa ajassa jo pitkään, sillä niin pitkään kuin muistan, olemme voineet tasaisin väliajoin lukea mediasta sellaisten ihmisten kannanottoja, jotka valehtevat työkseen.

Ehkä merkittävin työkseen valehtelevien kategoria ovat keskuspankkiirit, joiden sanojen voima on niin merkittävä, että he kykenevät vaikuttamaan niillä jopa välittömään todellisuuteen. (TS 30.3.2016)

Tästä seuraa se, että keskuspankkiiri ei voi missään tilanteessa ennustaa huonoa tulevaisuutta, koska ennustuksesta voi tulla itseään toteuttava (kts. kuvaliite). Myös Kataisen legendaarinen Ei koske Suomea. (US 15.9.2009) kuuluu tämän kategorian valehteluun.

Toisen kategorian työkseen valehtelijoita ovat erilaisten eturyhmien edustajat, joista joitakin mainitakseni työmarkkinajärjestöt (KS 16.7.2014), tuulivoiman tukemisesta hyötyvät (IL 29.3.2013), asuntokaupan pelurit (Google hakutulos), poliitikot (HS 24.4.2016) ja kilpailun puutteesta hyötyvät (HS 11.12.2015) – nämä valheet eivät vaikuta todellisuuteen välittömästi, vaan niiden tarkoitus on vaikuttaa mm. kansalaismielipiteeseen, ja kuluttaja- tai äänestyskäyttäytymiseen.

Kakkoskategoriassa totuus on subjektiivinen asia – mitä tahansa saa sanoa edistääkseen omaa asiaansa, eikä muunnellun totuuden (Google hakutulos) puhuminen ole mitenkään tuomittavaa. Jos kättä pidempää tarvitaan, monella taholla on myös oma tutkimuslaitoksensa* tuottamassa "faktaa" omien väitteiden tueksi.

Seuraus on se, että disinformaation määrä on valtava, eikä tavallisella kadunmiehellä ole mitään mahdollisuuksia erottaa totuutta valheista. Media voisi auttaa tässä kadunmiestä, mutta sen sijaan media vahvistaa disinformaatiota, sillä sen ansaintalogiikka perustuu lukijamääriin, jotka syntyvät raflaavista otsikoista, eikä lähdekritiikistä.

Koska valehtelemisen kriminalisointi ei ole mahdollista, en näe mitään ratkaisua tähän ongelmaan – valitettavasti.

*

mm.

https://www.labour.fi/ (Palkansaajien tutkimuskeskus)

http://www.ptt.fi/ (Pellervo)

http://www.taloustutkimus.fi/ (Taloustutkimus)

***

Aikaisempi kirjoitukseni saman asian tiimoilta:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219840-propagandasta-ja-apteek…

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu