Parempi tapa kokeilla perustuloa

Perustulokokeilu herättää epäilyksiä (HS 30.8.2016), ja aivan aiheellisesti:

"Kärkkäisen mukaan kokeilun suurin mahdollisuus on se, että nyt saadaan reunaviivat satunnaiskokeiluihin." (HS 26.8.2016)

Mielestäni tällä maalla on huonosti aikaa vesitettyihin metakokeiluihin, joten ehdotan seuraavaa koejärjestelyä:

Perustulokokeiluun valitaan satunnaisotannalla 2000 henkilöä, jotka nauttivat nykyisellään vain ja ainoastaan työmarkkinatukea (~562e kuussa netto).

Näille henkilöille maksettaisiin työmarkkinatuen sijaan 560 euron perustulo kuussa verottomana. Tämän lisäksi valittujen henkilöiden veroprogressiota muutetaan niin, että heidän veroprosenttinsa on 50% 1120 euroon saakka, jonka ylittävästä summasta maksetaan nykyisen progression mukaisesti (https://www.veronmaksajat.fi).

Näin voimme testata (kutakuinkin) kustannusneutraalin vastikkeettoman perustulon vaikutusta työllistymiseen sekä muihin ansiohin, esim. yrittämiseen.

Työllistymisen ollessa verrokkiryhmän tasolla tai parempaa, voimme todeta että perustulo on parempi sosiaaliturvan muoto, ja edetä sen laajentamiseen koko väestöä koskevaksi.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu