Aktiv Hansa ja Koiviston konklaavi

Olin vuonna 1990 kahdeksan ikäinen, eikä lama minua henkilökohtaisesti juurikaan koskettanut. Monia kuitenkin kosketti, ja kovaa (kts. kuvaliite) – ja myös nykyinen pääministerimme on pyytänyt anteeksi noiden vuosien tapahtumia (IL 14.2.2016)

Itse en kuitenkaan koe, että anteeksipyyntö riittää, sillä se mitä aikoinaan kaltoin kohdellut, sekä heidän perheensä tarvitsevat, on avoimuus. Lukiessani menneistä tapahtumista, kaksi selvää epäkohtaa nousevat esille: Aktiv Hansa ja Koiviston konklaavi.

Aktiv Hansan tapauksessa "… [Suvi-Anne] Siimes myi roskapankki Arsenalin saatavat viidellä prosentilla velkojen arvosta ulkomaisten sijoittajien omistamalle Aktiv Hansa Oy::lle ja C&A Finland Oy:lle." (TE 22.2.2011)  – tämä oikeusmurha kosketti noin 60000 velallista.

Se, että puhtaat jauhot eivät olleet pussissa ilmenee siitä, että presidentti Tarja Halosen päätöksellä Aktiv Hansan kauppakirjat ovat salaisia, ainakin vuoteen 2025 saakka, joidenkin lähteiden mukaan sadan(!) vuoden ajan.

Koiviston konklaavi oli presidentin koollekutsuma tilaisuus, jonka tarkoitus oli tasavallan presidentin ja – mikäli mahdollista – mukaan kutsuttujen henkilöiden arvovallalla painostaa Korkein oikeus tekemään Koiviston mieleinen ratkaisu pankkeja koskevassa asiassa." (Heikki Ylikangas, Seppo Konttinen: Salattu pankkituki 2008)

En tiedä montako velallista tämä vallan kolmijako-opin vastainen tilaisuus veti kölin alta, ja toisaalta, asiaa selventäisi jos tilaisuuden muistiinpanot olisivat luettavissa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä nämäkin paperit ovat Tarja Halosen päätöksellä salaisia (Tasavallan presidentti, kansliaesittely päätös# 3/30.7.2002).

Tämän kirjoituksen tarkoitus oli palauttaa nämä tapahtumat taas kerran lukijoiden muistiin. Liberaalipuolueella ei ole näidenkään salaisuuksien avaamisessa olisi mitään hävittävää.

***

Kirjallisia kysymyksiä eduskunnalle Aktiv Hansan tiimoilta:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/kk_719+2001.pdf

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/kk_1080+2002.pdf

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/kk_785+2002.pdf

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/kk_1166+2002.pdf

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/kk_380+2003.pdf

Eduskunnan täysistunnon pöytäkirjojen perusteella hatunnosto Raimo Vistbackalle:

"Kun täällä on aivan oikein asian lopussa todettu, että nämä muistiinpanot jne. ovat julkisia, niin jollakin tavoin itselleni on jäänyt epäselväksi, mikä syy on ollut silloin, kun myydään valtion omaisuutta tai yleensä näitä omaisuuksia. Tässä viittaan Aktiv Hansa -kauppaan, jota koskevia asiapapereita ei ainakaan allekirjoittanut ole saanut käyttöönsä. Siihen liittyy aika monenlaisia ongelmatilanteita. " (Eduskunnan täysistunnon pöytäkirja 85/2005 vp)

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu