Kilpailuttakaa putkiremonttien suunnittelu erillään toteutuksesta

Kauppalehti uutisoi tänään Sukituksiin erikoistunut insinööri putkiremonteista: Tämä on valtava kupla – vaikka uutinen on melkoinen mainos, jos siitä on puoletkaan totta, on suomalaisilla taloyhtiöillä mahdollisuus säästää merkittäviä summia.

Toimin leipätyössäni erilaisten projektien omistajana. Tämä tarkoittaa sitä, että vastaan selkänahallani siitä, että projektit onnistuvat kolmella mittarilla: laajuus (scope), aikataulu (schedule) ja hinta (budget). Projektien suuruusluokat ovat kymmenistä tuhansista euroista satoihin tuhansiin, ja kestävät yleensä noin puolisen vuotta.

Viitisen vuotta näitä tehneenä minulla on suomalaisilla taloyhtiöille kaksi neuvoa: kilpailuttakaa suunnittelu erillään toteutuksesta ja vähintään viidellä (mutta mieluiten mahdollisimman monelta) eri toimittajalla.

Tällä on kaksi merkittävää vaikutusta:

1)Suunnittelun tekevällä firmalla on suuremmat todennäköisyydet saada itse toteutushanke, jolloin suunnittelutarjous tehdään yleensä lähes nollakatteella ja minimityömäärällä, jotta tarjous on kilpailukykyinen.

2)Tarjouksen pyytäminen usealta erilaiselta ja erikokoiselta toimijalta lisää tilaajan ymmärrystä hintahaarukasta, sekä parhaasta tavasta toteuttaa suunnittelu.

Suunnitteleva firma pyrkii yleensä suunnittelemaan suosien omia toteutustapojaan, joten kannattaa jo suunnittelun tarjouspyynnössä pyytää toimittajaa määrittelemään kaikki erilaiset toteutusmahdollisuudet, jotka huomioonottaen suunnittelu, ja toteutuksen kilpailutus lopulta tehdään.

Myös toteutus on syytä kilpailuttaa mahdollisimman monelta toimittajalta.

Vuosien aikana kilpailuttaessani hintahaarukka halvimman ja kalleimman välillä on ollut noin kymmenkertainen, ja yleensä valitut toimittajat löytyvät haarukan alimmasta kolmanneksesta.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu