Turvapaikanhakijoiden hampaat – ajanvarauksesta päivystykseen

Armeija-ajat tulivat tänään mieleen lukiessani Miksi turvapaikanhakijat jättävät tulematta hammaslääkäriin? Kallis lääkäri ja tulkki odottivat taas turhaan (HS 7.10.2016)

Olin II/01 saapumiserässä lääkintä-aliupseerina Santahaminassa, ja eräs tehtävistämme oli toimittaa tiedot sotilassairaala Tilkan ajanvarauksista varusmiehille, ja kuljettaa heidät Tilkkaan kyseisenä päivänä. Noista ajoista jäi ainakin kolmannes tyhjiksi, joko komentoketjun tunaroinnin, varusmiesten unohtelun ja/tai tarkoituksellisen kiinnostamattomuuden, lomien, tai huonoon väliin osuvan harjoitusleirin takia.

Tämä ei kyllä Tilkan lääkäreitä haitannut, olipahan lupsakammat työpäivät, mutta julkisen rahan väärinkäyttö korpesi minua sen verran, että aliupseerin mahtikäskyllä tein prosessiuudistuksen – sen sijaan että vain ilmoitimme komppanian päivystäjälle tiedon siitä, milloin varusmiehen pitää "veksin" pihalle saapua kyytiä odottamaan, huolehdimme että varusmies käy henkilökohtaisesti veksissä kuittaamassa tiedon ajanvarauksesta.

Paikalle-ilmestymisaste parani luokkaa 10%, ja jos käytäntöä jatkettiin siihen saakka kunnes Tilkka suljettiin, saattoi prosessiuudistuksen säästövaikutus olla miljoonaluokkaa.

 

Vaikka minut on sittemmin kersantiksi ylennettykin, en voi antaa mahtikäskyä koskien turvapaikanhakijoiden hammashoitoa, mutta jos ehdotus sallitaan:

Siirtykää ajanvarauksista päivystykseen (potilaat ilmoittautuvat aamulla – näin teimme Santahaminassakin), ja hoitakaa tulkkaus puhelimitse. 

Tämä ei luultavasti paranna paikalle-ilmestymisastetta, mutta kyllä tämäkin miljoonia ajan kanssa säästää lääkärien ja tulkkien tehokkaampana ajankäyttönä.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu