Asumistuki valtiolta kunnille!

Kelan jättävä pääjohtaja Hyssälä: Asumistuessa tulee seinä vastaan (YLE 8.10.2016) on aikalailla samoilla linjoilla omani kanssa Asumistuki on haitallisin tuki (Puheenvuoro 31.12.2015).

Sekä omani että Hyssälän "lopullinen ratkaisu" on siirtyä perustuloon, mutta tämän lisäksi Hyssälällä on viisautta, joka minulta vielä viime joulukuussa puuttui:

"Liisa Hyssälä ehdottaa ratkaisuksi sitä, että kunnat maksaisivat puolet asumistuista. Hyssälä muistuttaa, että jo nyt kunnat maksavat puolet toimeentulotuista ja pitkäaikaistyöttömien kustannuksista."

Tässä kohdin päässäni kilahti kassakone – koska valtio maksaa kaikki asumistuen kustannukset, kallis asuminen on kaupungeille tapa verottaa koko Suomea omaksi edukseen. Jokainen euro joka siirtyy valtiolta vuokralaisten kautta vuokranantajalle, oli vuokranantaja yksityinen tai kaupunki itse, vaurastuttaa kaupunkia.

Hyssälän ehdotus jää puolitiehen, asumistuet pitää välittömästi siirtää täysin kuntien maksettaviksi, joka luo niille kannustimet alentaa asumisen hintaa – ehkä tämän nopean korjauksen jälkeen intoa perustulomalliinkin alkaa löytyä enemmän.

Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtajana olen tätä mieltä, vaikka tiedostan että asumistuessa on kyse tulonsiirrosta maaseudulta kaupungeille, joka kompensoi valtionosuuksista johtuvaa päinvastaista rahavirtaa – halvempi asuminen on lopulta helsinkiläisten etu, eivätkä vuokralaiset kostu asumistuesta mitenkään.

edit: 10.10.2017 tulonsiirtovaikutuksen voi tietysti nollata vähentämällä valtionosuuksia vastaavasti

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu