Suomalaisesta oligarkiasta – case aso

Kun Neuvostoliitto hajosi, paljon julkista omaisuutta myytiin pilkkahintaan yksityishenkilöille, jonka seurauksena he kuuluvat nykyään maailman rikkaimpien joukkoon.

Jukka Kilpi kirjoittaa tänään Helsingin Sanomien mielipidepalstalla: Asumisoikeuslain uudistamisessa on parannettava asukkaiden asemaa. Kirjoitus on asiaa, joskin oletettavasti Hesarin mielipidekirjoituslinjauksista johtuen tarpeettoman kesy.

Jos nimittäin itse asuisin asoasunnossa, niin käyttäisin hieman karumpaa kieltä, sillä vaikka kauhistelemme Neuvostoliiton oligarkkeja, niin täysin vastaavaa on tapahtuu Suomessakin: Perttu Liukku osti 150 000 eurolla enemmistön asumisoikeusyhtiöstä (Rakennuslehti 04.11.2010), sillä seurauksella että hän nettoaa (asukkaiden selkänahasta) 2,47 miljoonaa vuodessa (Rakennuslehti 05.11.2014)

Kilpi on oikeassa, aso-asujien asemaa on parannettava.  Tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä rakennusala on laajemminkin ollut Suomessa tapa siirtää julkista ja asukkaiden rahaa oikeisiin taskuihin:

"Se oli aika raju, jolla luotiin puoluejärjestöille valtavat omaisuusmassat veronmaksajien rahalla. Se peiteltiin tämmösen kiinteistöbisnekseen, joka on sinällään sallittua. Mutta kun jo joissakin kohteissa suunnitteluvaiheessa kaupunki sitoutui vuokraamaan sieltä tiloja hyvin kalliiseen, siis jopa kaksinkertaiseen markkinahintaan verrattuna, niin se on aika riskitöntä kiinteistösijoittumista. Et se niinkun, siinä ei niinkun riskit realisoidu silloon millään tavalla. Ainut on, että veronmaksajien rahoilla maksetaan näille puoluejärjestöille valtava omaisuusmassa."

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu