Henkilökohtainen konkurssi ilmoitusasiaksi

Holtiton velkaantuminen voi viedä jopa oman kodin alta – Kalliossa huutokaupataan yhtä kymmenistä surullisista tapauksista (HS 31.10.2016)

Nykyään on kovin helppo ylivelkaantua (HS 15.9.2016)

Suomalaisilla maksuhäiriöitä ennätysmäärä (Yle 4.4.2016)

Olemme tilanteessa, jossa maksuhäiriöitä on ennätysmäärä, vaikka korot ovat ennätysalhaalla. On aiheellista pohtia, että miten näin on päässyt käymään?

Merkittävin yksittäinen syy on siinä, että Suomen konkurssilainsäädäntö ei tunne henkilökohtaista konkurssia, jonka takia lainoittaminen on lainanantajalle vähäriskistä. Tämän takia pikavippiyritykset uskaltavat myöntää pikavippejä niillekin, joille kaveri ei enää lainaa. Ne luottavat siihen, että Lindorff saa rutistettua heistä edes jotain ulos.

Laajemmalti kyse on vakuudettomien lainojen ongelmasta, mutta tässä tapauksessa ongelma ratkeaisi sillä, että siirrämme osan riskistä lainanottajalta lainanantajalle.

Hyväksi havaittu keino tähän on henkilökohtainen konkurssi, olisin valmis menemään niin pitkälle, että kuka tahansa voisi halutessaan tehdä henkilökohtaisen konkurssin pelkällä ilmoituksella, saaden mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä. Tällöin hänen omaisuutensa siirtyy konkurssipesälle, jonka jakamisesta velkojat vastaavat.

Tämä mahdollisuus olisi pitänyt aikoinaan suoda myös 1990-luvun laman ja pankkien kohtuuttoman kohtelun uhreille, velkahirrellä tapettiin paljon toimeliaisuutta, ja ihan oikealla hirrellä tuhansia velallisia.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu