Rahapelaaminen on moraaliton verotuksen muoto

Joel Manner kysyy Helsingin Sanomien mielipidepalstalla tänään Riskitason rahapelaaminen ja peliongelmat ovat kasvaneet – kuka hyötyy rahapeliautomaattien sijoittamisesta ruokakauppoihin?

Rahapelaamista kutsutaan silloin tällöin tyhmyysveroksi (The Guardian, 16.2.2015), josta on helppo johtaa voittajat ja häviäjät. Pelaajat häviävät aina, ja erityisesti ongelmapelaajat (HS 31.8.2015) – voittajina ovat poliitikot, joka välttyvät nostamasta muita veroja ja pääsevät jakamaan rahaa (veikkaus.fi), sekä tahot jotka pääsevät nauttimaan jaetuista rahoista (kts. kuvaliite).

Tätä vasten Suomen rahapelimonopoli on hirviö, joka oikeuttaa olemassaolonsa haittojen ehkäisemisellä (HS 20.11.2013), mutta maksimoi ne lain puitteissa (Yle 16.10.2014)

Moraalisesti tarkasteltuna Suomen pelimonopolijärjestelmälle ei ole perusteita, sillä siinä suomalainen häviää aina. Parempi järjestelmä olisi lisenssimalli, jonka tuotot tilitetään valtion budjettiin, samalla kun lainsäädäntö keskittyy minimoimaan pelaamisesta johtuvia haittoja. Näin säästyisi satoja miljoonia vuodessa organisaatiokuluina, sekä vaikeammin mitattava, mutta kuitenkin merkittävä summa ongelmapelaamisen vähenemisen kautta.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja.

***

Aikaisempi kirjoitukseni aiheesta:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215262-pelaaminen-kortin-taaks…

 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu