Trump ja kosminen kasino

Siinä missä valtaosa median edustajista on keskittynyt purkamaan maailmankuvansa särkymisestä (väärässä olemisesta) johtuvaa pahaa oloa, nostan hattua Kauppalehden Arno Ahosniemelle, hän on (tietääkseni) ensimmäinen päätoimittaja joka pyytää anteeksi median toimintaa liittyen vaaleihin:

"Viime viikkoina olemme tulleet välittäneeksi yleisöllemme USA:n presidentinvaaleista tietoa, joka ei ole pitänyt alkuunkaan paikkaansa." (KL 11.11.2016)

Arno lähestyy asiaan terveen analyyttisesti:

"Järjestimme Kauppalehden toimituksessa vaaliveikkauksen. Kukaan osallistuneista (15 henkilöä) ei uskonut Trumpin valintaan. Pahiten metsässä olivat nykyiset ja entiset USA:n kirjeenvaihtajamme. Huonosti pärjäsivät myös päätoimittaja ja politiikan toimittaja.

Jotain kummallista tässä kaikessa on. Yritämme nöyrästi ottaa jatkossa paremmin selvää, mitä."

Tätä lukiessani mieleeni palasi sekä Saska Saarikosken historallinen twiittaus (kuvaliitteenä) – jokin on vialla siinä miten osa ihmisistä käsittelee mahdollista ja mahdotonta.

Uskon, että puuttuva pala Arnon pohdintaan on todennäköisyyslaskenta – sain aihetta käsittelevästä kurssista aikoinaan ainoan erinomaisen arvosanani TKK:lta, en siksi että olisin siihen erityisesti panostanut, vaan koska noppien ja korttipakkojen käyttäytymisen ymmärtäminen sujui minulta jostain syystä intuitiivisisesti.

Voit kokeilla onnistuuko sama sinulta miettimällä kysymystä: "Heitetään kahta noppaa, mikä on todennäköisin silmälukujen summa, ja kuinka todennäköinen se on?" Jos näet vastauksen edessäsi, onneksi olkoon, ymmärrät maailmaa paremmin kuin ne, jotka pitivät Trumpin voittoa mahdottomana.

Omalla tavallaan Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat äärettömän monen nopan heittämistä, ja lopputulos on yhteensattumien summa.

Mitä yritän tällä sanoa on se, että mahdollinen virhe ennustajien ajattelussa oli tarkastella maailmaa aivan kuin nopat olisivat jo heitetty, vaikka ne olivat vielä kosmisessa kädessä.

Rehellisyyden nimissä, en itsekään pitänyt Trumpin voittoa todennäköisenä, arvioin Hillaryn voiton todennäköisyyden 60 prosentiksi, joka toki pitää sisällään sen, että Trumpin voitto ei ole lainkaan mahdoton, vaan kahtena päivänä viidestä niin tapahtuu.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu