Absoluuttinen köyhyys on mahdollista poistaa maailmasta

Kehitysavun alkuperäinen toteutustapa oli viedä konteittain lenkkareita kengättömille Afrikkaan, sillä seurauksella että suutareilta meni leipä suusta satojen kilometrien säteeltä – Länsimaat näkivät kehitysavun vienninedistämisenä, samalla kuin lahjoittajille tuli hyvä mieli.

Aivan yhtä haitallista toimintaa kehitysapu ei nykyisessä muodossaan ole, mutta nykyinenkaltainen kehitysapukin on kyseenalaistettu tehokkaasti Dambisa Moyon toimesta hänen kirjassaan Dead Aid: Why Aid is Not Working and How There is a Better Way For Africa (2009).

Kaikkialla maailmassa tilanne ei kuitenkaan ole ollut niin lohdutonta, Kiinassa 680 miljoonaa on kyennyt nousemaan pois absoluuttisesta köyhyydestä kolmen viime vuosikymmenen aikana (Economist, 1.6.2013) – muita maanosia ajatellen on tärkeää tiedostaa miten tuo onnistui.

Näkisin, että lopulta tähän tarvittaisiin Afrikassakin vain kaksi asiaa: poliittisesti vakaita valtioita ja vapaa kauppa.

Ensimmäinen on näistä vaikeampi, sisällissotia käyvissä maissa tärkeintä olisi keinolla millä hyvänsä lopettaa sodankäyntiä rahoittavat rahavirrat ulkomailta, mutta mitään takuuvarmaa keinoa vakaan valtion synnyttämiseksi ei ole vielä keksitty.

Vapaakauppa on teoriassa helpompi ratkaista, mutta tämä vaatii merkittävää ajattelutavan muutosta – meidän ei tulisi enää ajatella miten voimme auttaa kehitysmaita, vaan mitä tuotteita voisimme niistä ostaa.

Tämän ei tarvitsisi edes tapahtua kuluttajatasolla, ajatusleikkinä voi miettiä esim. ratkaisua, jossa länsimaat kohdistaisivat uudelleen nykyiset maataloustukensa ostaakseen niillä maataloustuotteita kehitysmaista.

Tämä poistaisi absoluuttisen köyhyyden maailmasta parissa vuosikymmenessä.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu