Ennustamisen vaikeudesta

Antti Halkka kirjoittaa tänään Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, että Helsingin nopea kasvu ei ole ainoa vaihtoehto ja viittaa perusennusteeseen, jonka mukaan Helsingissä on vuonna 2050 noin 756 000 asukasta (30.9.2016 634 509, Wikipedia)

Perusennuste, ja muut projektiot (kuvaliitteenä), löytyvät kokonaisuudessaan dokumentista Helsingin seudun ja Helsingin väestökehitys & Toteutunut väestönkasvu ja projektiot vuoteen 2050 (Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2012:3).

Dokumentti on kattava, ja sitä on pureskeltu monessa kirjoituksessa täälläkin, sekä muilla foorumeilla. Yleisesti kirjoittajat pyrkivät löytämään jotakin joka tukisi heidän näkökulmaansa Helsingin hitaasta tai nopeasta kasvusta, kuten Halkkakin tänään mielipidekirjoituksessaan, sekä minä tässä kirjoituksessa.

Dokumentissa on mielestäni piilotettu viisaus, joka mainitaan siellä täällä dokumentissa, mutta erityisesti kuudennen kappaleen alussa:

"Väestönkasvun edellytyksenä on riittävän suuri asuntotuotanto, joka mahdollistaa väestön ”mahtumisen” alueen asuntokantaan."

Tämä tarkoittaa on pähkinänkuoressa sitä, että Helsingissä asuu vuonna 2050 enintään sen verran nykyistä enemmän asukkaita kuin asuntoja rakennetaan, mutta kuitenkin niin että kolmannes rakennetuista asumisneliöistä "kuluu" asumisväljyyden kasvattamiseen ("…keskimäärin noin kolmannes asuntotuotannosta on mennyt asumisväljyyden kasvuun…", sivu 18).

Tämä on tietysti itsestäänselvyys, mutta dokumentista puuttuu melko olennainen käyrä – Helsingin historiallinen väestönkasvu samassa käyrässä asuntoneliöiden määrän kanssa. Asuinneliökäppyrää en mistään löytänyt, joten en voi osoittaa korrelaatiota todeksi, mutta uskallan silti väittää, että Helsingin väestönkasvu seuraa asuinneliöiden kasvua kuin hai laivaa (ottaen huomioon asumisväljyyden kasvun).

Esitän siis oman ennusteeni: Vuonna 2050 Helsingin asukasluku on 2/3 Helsingin asuinneliöiden kasvua vastaavaa määrää suurempi.

Tämä lähestymistapa muuttaisi kaavoituksen ja kunnallisen päätöksenteon päänlaelleen, emme pyrkisi enää ennustamaan tulevaisuutta ja sopeutumaan siihen, vaan tekisimme tietoisen päätöksen – Helsingissä on vuonna 2050 x asukasta.

Jos sinä saisit päättää, mikä tuo luku x olisi?

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja

***

PS. nopein tapa ratkaista asuntopula on sallia kiinteistöjen käyttötarkoituksen muutoksen salliminen ilmoituksella: http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224948-keskuspuistossa-haukuta…

Tämän lisäksi Helsingissä pitäisi rakentaa nykyistä korkeammalle ja muutenkin tiiviimmin, näin jokaista viheraluetta ei tarvitse teurastaa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu