Perustuslaissamme on valuvika

Lause "Ilman hyväksyttävää syytä/perustetta" löytyy arviolta joka toisesta Suomen laista , kuten myös perustuslaistamme:

"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Näillä kolmella sanalla on kauaskantoiset vaikutukset, ne mahdollistavat mm. poliittiset virkanimitykset  (Yle 13.1.2016), homoseksuaalien oikeuksien polkemisen (Yle 8.7.2014), sosiaalitukien heikennykset  (Yle 12.9.2015), vammaisten vaihtelevat lipunhinnat (Yle 19.9.2016), sekä epätasa-arvoisen kohtelun pääsykokeissa (Yle 7.9.2016).

Mielestäni perustuslaissamme on valuvika, ja se olisi parempi ilman hyväksyttäviä perusteita – sillä aivan kuten lainsäätäjämme osaavat kertoa (Oikeusministeriö): "Hyvä lainsäädäntö on oikein kohdentuvaa, johdonmukaista ja ymmärrettävää."

Johdonmukaisuus tarkoittaa määritelmänsä mukaisesti tulkinnanvaraisuuden minimointia.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä Suomi tarvitsee perustuslakituomioistuimen

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu