Velkaantuminen on 2000-luvun vitsaus

Jos Raamattu kirjoitettaisiin nyt, voisi heinäsirkat korvata velkaantumisella – se syö kaiken edeltään, kuten Pernilla Immonen on päässyt omakohtaisesti kokemaan (HS 17.12.2016). Pernilla ei ole yksin, 374 200 henkilöllä on maksuhäiriömerkintä, joka vaikeuttaa elämää monin tavoin.

Olen aikaisemmin verrannut pikavippejä koviin huumeisiin, 90-luvun yrittäjien teurastusta oikeusmurhaan, ehdottanut henkilökohtaista konkurssia ilmoitusasiaksi ja kannustanut liittymään Velallisten Tuki ry:hyn.

Mikä edellisten kirjoitusteni kommenteista voi todeta, osa suomalaisista kokee että velkaantumisesta johtuvat henkilökohtaiset ongelmat ovat ansaittuja – pidän tätä erittäin huolestuttavana.

Keinoja velkaantumisen taittamiseen, ja velkaantumisen aiheuttamien ongelmien vähentämiseen on kuitenkin olemassa – aivan hyvin lainsäätäjät voisivat asettaa esim. 10% vuotuisen korkokaton (mukaanlukien perintäkulut). Jos tarkkoja ollaan, tämä oli luultavasti rikoslain kirjoittajilla ajatuksena, kun kiskonta tehtiin aikoinaan laittomaksi:

"Joka käyttämällä hyväksi toisen taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä tai ajattelemattomuutta jonkin sopimuksen tai muun oikeustoimen yhteydessä hankkii tai edustaa itselleen tai toiselle taloudellista etua, joka on selvästi epäsuhteessa vastikkeeseen, on tuomittava kiskonnasta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi." (Finlex, Rikoslaki 36 6§)

Ylläolevaa sopii peilata Helsingin Sanomien Pernillan tilanteeseen:

"Kärsin silloin masennuksesta, ja ajattelin, etten ehkä enää vuoden päästä elä. Jossain vaiheessa päätin ottaa kaikki lainat, mitä saatavilla oli, koska ajattelin, etten kuitenkaan ole niitä enää maksamassa."

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka uskoo että yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisu ei löydy yksilöiden syyllistämisestä

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu