Perustuslakioppineella on mökki saaressa

Saaristolaiset peloissaan ministeri Bernerin kokeilusta – ”Kuka maksaa 28000 euroa vuodessa siitä, että käy töissä Turussa?” (IS 29.12.2016):

"Liikenne- ja viestintäministeriö aloittaa huhtikuussa 2017 kokeilun 500:n saaristolaisen asuinalueella. Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professorin Martin Scheininin mielestä toimet ovat vastoin Suomen perustuslakia."

”Saariston asukkaat muodostavat maantieteellisen asuinalueensa takia ihmisryhmän, joka nauttii suojaa syrjintää vastaan ryhmänä ja lisäksi tähän ryhmään kuulumisensa perusteella yksilöinä”, Scheinin kirjoittaa.

”Yhteysalusliikenteen muuttaminen maksulliseksi olisi vastoin perustuslain 6 §:n, kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja yhdenvertaisuuslain 8 § syrjintäkieltoja. Kyse olisi saariston pysyvien asukkaiden osalta välitön syrjintä perustuen heidän asuinpaikkaansa ja perusoikeutena turvattuun oikeuteen valita asuinpaikkansa.”

Scheinin huoli ei vaikuta olevan täysin altruistinen, sillä ainakin vielä kymmenisen vuotta sitten hänellä oli oma mökki Turun saaristossa (Kaleva 7.8.2005).

Jos Scheinin tulkinta perustuslain tulkinta on oikea, niin se johtaisi mieleenkiintoiseen "maksoi mitä maksoi" tilanteeseen – vaikka asukkaita olisi vain yksi, tai venematka maksaisi kymmenen miljoonaa suuntaansa, niin veronmaksajan velvollisuus on maksaa.

Näin ei tietenkään ole, mutta mikään ei estä professoria näin väittämästä, eikä lehdistöä väitteitä julkaisemasta.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä asuinpaikkansa saa valita, mutta valinnasta mahdollisesti johtuvat lisäkulut pitää maksaa itse

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla presidentinvaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu