Vasemmistolainen leikkipuisto voisi olla 10% halvempi

Paavo Arhinmäki arvostelee sisäleikkipuistoja: "Kuinka pienituloisella perheellä on tähän varaa?" (IL 4.1.2017):

"Tänään taas meni pelkkään sisäänpääsyyn 26 euroa, kahdella yli kolme vuotiaalla olisi mennyt jo 32 euroa, Arhinmäki kuvailee.

Jäin pohtimaan, pitäisikö myös kaupunkien ja kuntien rakentaa omia sisäleikkipuistoja, joihin pääsisi symbolisella hinnalla sisään?"

Kun oikeistolainen ja vasemmistolainen taloustietelijä väittelevät, väittelyn ydin on usein siinä, että onko yksityisen palveluntuottajan tuottama palvelu sen liikevoiton verran julkista tehokkaampaa?

Tai sama vasemmistolaisittain argumentoituna: yksityinen palvelu on aina julkista kalliimpaa, koska omistajien voitto pitää maksaa jostakin.

Hoplopin liikevoittoprosentti oli vuonna 2015 9,3%, mikä tarkoittaisi kärjistettynä sitä, että jos erityisen ahkerat vasemmistolaiset (homo sovieticus sanan alkuperäisessä merkityksessä) sitä pyörittäisivät, lippujen hintaa voisi laskea noin kymmenyksellä, eli käytännössä tämä laskisi lipun hintaa noin 15 eurosta 13,5 euroon.

Tämä ei kuitenkaan ole Arhinmäen tarkoittama symbolinen hinta, vaan Arhinmäki on vasemmistolaisuuden ytimessä – jonkun muun, eli veronmaksajien, pitäisi maksaa 13,5 euron ja symbolisen hinnan välinen erotus.

Vaikka vähävaraisten perheiden tapauksessa symbolisen hinnan maksaminen voisi olla perusteltua, julkiseen sisäleikkipuistoon pääsisi myös Arhinmäkikin kohtuullisilla tuloillaan sinun piikkiisi.

Mikä siis ratkaisuksi?

Kauppalehden Kyösti Jurvelin osuu naulan kantaan kolumnissaan Pitäisikö Hoplop sosialisoida  (KL 5.1.2017):

"…olisiko fiksumpaa, että Helsinki tarjoaisi leikkipuistoihin maksuseteleitä vähävaraisille perheille, jos pääsyn estyminen sisäleikkipuistoon koetaan polttavaksi ongelmaksi?"

Näin Helsinki voi halutessaan tehdä, kunnallisvaltuuston päätöksellä.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä kilpailtu yksityinen sektori on lähtökohtaisesti julkista tehokkaampi, mutta julkisille palveluntarjoajille on paikkansa mm. koulutuksen ja erikoissairaanhoidon saralla.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu