Finanssivalvonta ei ole tehtäviensä tasalla – Oravan tulosvaroitus

Orava-asuntorahasto antoi tulosvaroituksen – osakekurssi putoaa (HS 3.2.2016) ei tule yllätyksenä kenellekään, joka on tutustunut Oravan liiketoimintamalliin ja historiaan, mutta Hesari ei ole vieläkään löytänyt villakoiran ydintä:

"Oravan alkuvuosien hyvät tulokset perustuivat siihen, että rahaston ostamien asuntojen potentiaalinen arvonnousu kirjattiin tulokseen, vaikkei voittoja ollut vielä realisoitu. Kyse oli siis laskennallisista voitoista.

Tänä vuonna sama ei enää ole ollut mahdollista, sillä asuntojen hinnat eivät ole nousseet."

Kuten kuvaliitteestä näemme, asuntojen hinnat eivät ole nousseet seitsemään vuoteen, joten sen, mikä ei onnistu tänä vuonna, ei olisi pitänyt onnistua aikaisemminkaan. Hesari kirjoittaa potentiaalisesti arvonnoususta ja laskennallisesta voitosta, mutta kyseessä on todellisuudessa kirjanpitorikos.

Tämän on mahdollistanut Oravan asuntojen arvostusmalli (kuvaliitteenä, http://oravaasuntorahasto.fi/asuntosalkku/), joka arvottaa asunnot pyyntihintoihin myyntihintojen sijaan – vastaava vedätys kuin Enronissa aikanaan.

Sen lisäksi että häkin pitäisi heilahtaa, niin sen pitäisi heilahtaa myös Fivassa – todistettavasti heitä on tiedotettu jo 7.7.2015 hyvän kirjanpitotavan vastaisesta toiminnasta, mutta mitään korjaavia toimenpiteitä ei ole tehty.

Finanssivalvonnan ratissa nukkumiseen on hiljattain kiinnittänyt huomiota myös Kauppalehden kolumnisti Olli Herrala (KL 1.2.2017):

"Pyysing arvioi Sijoitustiedon blogissa, että Privanet kauppaa LRH:n tapaisia osakkeita "satujen ja tarinoiden" perusteella. Hänen mukaansa Privanet laskee liikkeelle itsensä ja lähipiirinsä omistamia arvopapereita, joille on rakennettu ”sopiva myyntitarina riittävän houkuttelevissa kansissa”.

"Privanetin tulos pysyy nykyisellä tasolla, jos löytyy riittävästi tappiollisia yrityksiä, joita myydä ahneille, mutta laiskoille sijoittajille", Pyysing miettii.

Sijoittaja Pyysing ihmettelee, miksei Finanssivalvonta puutu Privanetin toimiin.""

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, ja piensijoittaja, jonka mielestä sekä Finanssivalvonnan, siinä missä Kuluttajansuojalautakunnankin, pitäisi suojella heikompaa osapuolta.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu