YT-laki estää yhteistoiminnan

Toimihenkilöiden STTK vaatii yhteistoimintalakiin suurremonttia – järjestön mukaan laista on tullut pelkkä irtisanomislaki (HS 14.2.2017): 

"STTK PERUSTELEE esitystään sillä, että työnantajalle nykylaki on hallinnollisesti raskas ja vaikeaselkoinen. Se esimerkiksi painottaa muotoseikkoja ja määräaikoja eikä kannusta eikä velvoita aitoon yhteistoimintaan."

Ruksi seinään, olen samaa mieltä työntekijäjärjestön kanssa – joskin sillä erotuksella, että laki jopa estää aidon yhteistoiminnan.

Tämä johtuu siitä, että kun YT:t pärähtävät päälle, ei työnantaja voi käydä dialogia työntekijöiden kanssa firman tulevaisuudesta tai mahdollisista organisaatiouudistuksista, sillä kuten amerikkalaisissa poliisisarjoissa "Anything you say may be used against you in a court of law."

Tämä tilanne on absurdi, sillä laatikkoja piirtelevät ja siirtelevät konsultantit eivät voi puhua niiden kanssa, jotka asiat parhaiten tietävät, eivätkä työntekijät toisaalta pääse puolustamaan omaa tonttiaan – näin saatetaan päätyä tilanteisiin, joissa esim. ulkoistetaan toimintoja, joita ei kannattaisi ulkoistaa.

Paras ratkaisu ongelmaan on kumota YT-laki kokonaisuudessaan saman tien, sitä ei jää kukaan kaipaamaan. Tämän jälkeen voidaan keskustella siitä mikä on tulevaisuus – STTK:n ehdotus on kaksi erillistä lakia, itse olisin valmis harkitsemaan myös Ruotsin mallia, jossa taataan työntekijöiden edustus yritysten hallituksissa.

Nostan kuitenkin hattua STTK:n pelinavaukselle, se on raikas tuulahdus työntekijäjärjestöjen suunnasta.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä huonot lait kannattaa kumota viilaamisen sijaan.

 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu