Kuntavaalit Helsingissä osa 3: Tontinvuokraa vai kiinteistöveroa?

Tontinvuokran roimat korotukset nostavat tuhansien helsinkiläisten asumiskuluja (HS 13.2.2017), Helsingin virkamiehet keksivät, miten voi romuttaa asuntojen arvot (TE 15.2.2017) on kaksipiippuinen juttu – toisaalta kaupungin pitäisi vuosikymmenien aikana nostaa tontinvuokransa markkinahintojen tasolle, mutta tämä ei saa johtaa Talouselämän kuvaamaan markkinahäiriöön.

Maasta ei näytä kuitenkaan olevan pulaa, sillä Sörnäisissä on varaa jättää kerrostalotontti joutomaaksi (HS 15.2.2017) ja Hernesaaren länsipuoli aiotaan jättää laivoille (Lisää kaupunkia Helsinkiin, 13.2.2017).

Maan ja kiinteistöjen verotuksella on yksi hyvä puoli – se ohjaa tehokkaaseen maankäyttöön. Yksinkertaistettuna kyse on siitä, että jos asut yksin (aidatulla) tontillasi Helsingin keskustassa, tonttiasi verotettaisiin sen verran tuntuvasti että tajuat muuttaa muualle, ja tontillesi rakennetaan jotain, joka hyödyttää useampia kaupungin asukkaita kuin vain sinua.

Helsingin tonttivuokrien nosto ajaa osittain sama asiaa, mutta se kohdistuu huonommin kuin kiinteistövero – kaikkein parhaiten maankäyttöä ohjaisi rakentamattoman kaavoitetun maan raippavero – silloin tuon Sörnäisen tontin pitäminen tyhjillään olisi valtiolle niin kallista, että valtio olisi pakotettu joko rakentamaan tontin tai huutokauppaamaan sen jollekin jolla on rakennushaluja. Nyt valtio voi istua tontin päällä ja nauttia sen arvonnoususta.

 

Näistä syistä vastustan Helsingin suunnitelmaa rahastaa tontinvuokrilla, tämän sijaan kannatan paremmin kohdistettua kiinteistöverotusta, ja huonon maankäytön haittaverotusta.

Eikä tässä vielä kaikki, kaupunginvaltuusto voisi halutessaan myös lisätä rakennusoikeutta tonteille aina kun taloja puretaan, näin jokaisen puretun rakennuksen tilalle voitaisiin rakentaa korkeampia rakennuksia pääkaupunkiseudun asuntopulaa lievittämään.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka tavoite on keventää veroastetta pienentämällä julkisia menoja.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu