72% – ehkä ensi kerralla

Hallituskauden tavoitteet: Hyvinvointipalveluiden ja tulonsiirtojen rahoituksen turvaamiseksi on toteutettu työn kannustavuutta, työllistämisen houkuttelevuutta, työvoimahallinnon toimivuutta ja kilpailukykyä parantavat uudistukset. Uudistukset lisäävät työn tarjontaa, yrittäjyyttä ja elinkeinorakenteen monipuolistumista sekä vahvistavat julkistaloutta yli miljardilla eurolla. Työllisyysaste on nostettu 72 prosenttiin ja työllisten määrä on vahvistunut 110 000 henkilöllä. (Hallitusohjelma, 29.5.2015)

Vajaa vuosi sitten kirjoitin aiheesta 100 000 työpaikkaa – jos huomenna ei sada, ja tänään YLE käsittelee asiaa näin:

"Viimeksi tammikuun lopussa riippumaton talouspolitiikan arviointineuvosto piti selvänä, että hallituksen tavoittelema 72 prosentin työllisyysaste on karkaamassa horisonttiin."

Jos Suomi Oy Ab olisi pörssiyhtiö, viimeistään tässä vaiheessa yrityksen omistajat näyttäisivät toimitusjohtajalle ovea, mutta kansavallan ollessa kyseessä, joudumme odottamaan pahimmassa tapauksessa pari vuotta, varsinkin kun presidentin oikeus puuttua peliin on sittemmin poistettu.

Juha Sipilä, sitten kun lähdet, pyytäisin kuitenkin viimeistä palvelusta tälle maalle: kerro avoimesti mitkä asiat estivät tavoitteisiin pääsemisen, näin seuraava hallitus voi kirjata ohjelmaansa näiden esteiden purkamisen, eikä heidän tarvitse hakata päätään samaan mäntyyn.

Oletan, että merkittävimpänä niistä on korporativismi, eli etujärjestöjen liiallinen valta suhteessa eduskuntaan, hyvänä kakkosena ovat erilaiset tukihimmelit, jotka syövät valtion kassan tyhjäksi ja hidastavat uudistumista. (esim. Yritystuet, Yle 22.2.2017. Asumistuet, HS 15.2.2017)

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä uudet vaalit olisivat kahden vuoden toimettomuutta parempi vaihtoehto.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu