Isännättömän rahan ongelma

Kartanoremonttia ja jättipalkkioita juristeille – viranomainen kyllästyi säätiön holtittomaan rahankäyttöön (IS 28.2) on surullista luettavaa mitä tapahtuu isännättömälle rahalle. Tällä kertaa asialle onneksi tehdään jotain:

"Patentti- ja rekisterihallitus teki maanantaina harvinaisen päätöksen ja jätti oikeuteen hakemuksen Raaseporissa toimivan Nymanien säätiön hallituksen erottamisesta."

Huomionarvoista on myös, että Säätiölaki (Finlex) mahdollistaa mahdollisesti väärinkäytetyn varallisuuden perimisen takaisin:

"Hallintoneuvoston jäsenen, hallituksen jäsenen ja toimitusjohtajan on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään 1 luvun 4 §:ssä säädetyn huolellisuusvelvoitteen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut säätiölle."

Vaikka Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse sr-säätiön varallisuus on luultavasti luokkaa sukupolvessa syöty, sopii miettiä mitä tapahtuu Harkimon peräänkuuluttamalle ay-liikkeen miljardivarallisuudelle (Iltalehti.fi blogit, 18.02.2017).

Se on yhdistyksissä samalla lailla piilossa ja väärinkäytöksille altista kuin Nymanin säätiön, eikä ay-liikkeen jäsenillä ole siihen mitään omistusoikeutta, eikä edes oikeutta tietää paljonko varallisuutta on, vaikka he ovat näiden yhdistysten sääntöjen mukaan edunsaajia.

"– On uskomatonta, että yhteiskunta sallii tällaiset toimintatavat säätiömaailmassa."

Toteaa Erik Dännback Nymanin säätiöstä, ja sama pätee myös yhdistyksiin. Ratkaisu olisi pakottaa säätiöiden ja yhdistysten kirjanpito avoimeksi verkkoon, ja samaan syssyyn pakottaa ne jakamaan tilikauden voitto ulos lahjoituksina säätiön tai yhdistyksen tavoitteen mukaisesti – liikevoiton tavoittelu ja varallisuuden kasvattaminen kuulukoon niihin tarkoitetuille yhtiömuodoille, joita myös asianmukaisesti verotetaan.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä Säätiö- ja Yhdistyslait ovat remontin tarpeessa.

 

***

Aikaisempi kirjoitukseni aiheesta:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210454-miten-saatio-ja-yhdisty…

 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu