Opiskelijoiden lyöminen pitäisi lopettaa – Perustuloa sen sijaan

Kun olin itse korkeakouluopiskelija vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä, koin opintotukijärjestelmän typeränä – tuet juoksivat jos sai riittävän opintoviikkomäärän suoritettua, ja liiallisesta työnteosta rankaistiin tukia leikkaamalla.

Näin opiskelusta tuli tasapainoilua sopivan opinto- & työntekomäärän kanssa, välillä tuli opiskeltua kursseja joista ei välttämättä hyötyä ollut, ja toisaalta työkeikkoja jäi tekemättä koska ansiot olivat jo tapissa.

Olin silloin, ja olen edelleen sitä mieltä, että opiskelijat ovat Suomessa se ryhmä, jota lyödään kuin vierasta sikaa, ja eilinen uutinen Uusi ehdotus: Asumistukeen jopa 200 e/kk lisäleikkaus – ”Vuosisadan puhallus” (IS 3.3.2017) vahvisti tämän.

Käytännössä kyse on siitä, että opintolaina laskettaisiin tuloksi, joka vähentää asumistukea. Asumistuki on toki haitallisin tukimuoto, mutta järjestelmän viilaaminen kulmista ei tee siitä yhtään sen parempaa järjestelmää.

Jottei tämä kirjoitus jäisi naukumiseksi, niin ehdotan kokonaisvaltaisempaa sosiaaliturvauudistusta

Aholan perustulomalli (päivitetty 28.07.2017)

Jokaiselle vähintään 23 vuotiaalle Suomessa asuvalle Suomen kansalaiselle maksetaan 21e perustuloa päivittäin.

Yhtä paljon maksetaan tätä nuorempien osalta niille, joilla on korkeakoulutason opiskelupaikka, työpaikka tai jotka toimivat yrittäjänä.

Alle 23 vuotiaille jotka opiskelevat toisen asteen opiskelupaikoissa (ammattikoulu, lukio), maksetaan 10 euroa päivässä. Muille alle 23 vuotiaille maksetaan 5 euroa päivittäin.

Perustulo korvaa kaikki subjektiiviset tuet, mukaan lukien kansaneläkkeen, sekä lapsi- ja asumislisän. Jos elämäntilanne niin vaatii, sosiaalivirastosta voi yrittää anoa tilapäisiä harkinnanvaraisia tukia perustulon päälle. Poikkeuksena erityisryhmät, kuten vammaiset, joilla jatkuva sosiaaliturvataso voi olla perustuloa korkeampi.

Perustulo toteutetaan kustannusneutraalisti asettamalla 50% veroprosentti tuloveroille 1260e/kk saakka, jonka jälkeen palataan normaaliin (=nykyiseen) progressioon.

***

Jotta tukiuudistus ei olisi pelkkää suffelia opiskelijoille, leipoisin sisään myös hieman kannustinta:

Korkeakouluopiskelu olisi maksutonta ensimmäisten 300 opintopisteen osalta (kandin + maisterinopintojen laajuus), jonka jälkeen jokaisen opintopisteen suorittaminen maksaa.

***

Ymmärrän, että siirtymävaihe tähän tukimuotoon on vaikea, se tulee laskemaan vuokria, sekä pakottamaan ihmisiä muuttamaan asumaan ahtaammin. Se, että jokin on vaikeaa, ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö niin pitäisi tehdä – asumistukijärjestelmä on susi, ja se pitää ajaa alas.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä tulonsiirtovaltio on tiensä päässä.

AmosAhola
Liberaalipuolue Helsinki
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

Olen 41-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 14 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan maailmaa parantamaan.

Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa.

amosahola@gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu