Kela on väärässä, asumistuki on moolokin kita

Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen kirjottaa asumistuen vaikutuksesta vuokriin (http://blogi.kansanelakelaitos.fi, 13.3.2017) – hänen mielestään asumisen tuet eivät ole syynä vuokrien nousuun.

Honkanen osoittaa kirjoituksessaan, kuinka opiskelijoiden vuokrat ovat merkittävästi nousseet välillä 2011-2017, vaikka opintotuen asumislisä ei ole juurikaan noussut.

Nyttemmin opintotuen asumislisästä on luovuttu, ja opiskelijat siirtyvät yleisen asumislisän piiriin syksyllä 2017 (Ylex 20.3.2016), mutta Honkasen argumentointi on silti paikallaan ampua alas, eikä se ole kovin vaikeaa – yleinen vuokrataso ei nimittäin seuraa opiskelijoiden opintotuen asumislisän määrää, vaan samoista asunnoista kilpailleiden ei-opiskelijoiden asumistuen määrää.

Rautalangasta – jos naapurisi maksukyky paranee, sinun vuokrasi nousee.

Tämä on asumistukijärjestelmän suurin sudenkuoppa – vuokranantajan kannattaa aina nostaa vuokraa, vaikka poloinen opiskelija joutuisi muuttamaan pois, tilalle löytyy maksukykyisempi asumistukilainen. Käytännössä opiskelijan on ollut pakko hyväksyä nousevat vuokrat, ja nyt kun opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin, heiltäkin häviää kannustin asua halvemmalla.

Parempi ratkaisu olisi siis ollut siirtää kaikki asumistukea nauttivat opintotuen asumislisän piiriin, eikä päin vastoin – tämä olisi rajoittanut vuokrien nousua, sillä vuokrat olisivat seuranneet vuokralaisten maksukykyä.

Asumistukijärjestelmämme on moolokin kita, jota voisi ensi kädessä suitsia siirtämällä asumistuki valtiolta kunnille, tämä kannustaisi kunnat kääntämään asumisen hinnan laskuun, kun tilanne on nyt päinvastainen (nykymallissa kaupunkien talous paranee asumismenojan kasvun myötä).

Hieman pidemmällä aikavälillä asumistukijärjestelmästä pitää luopua kokonaan, ja siirtyä Aholan perustulomalliin.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jolle arpa valitsi vaaleihin numeron 1060.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu