Totuus kuuluu lasten ja eläkkeelle jäävien suusta

Maaliskuun lopussa eläkkeelle jäävä Tilastokeskuksen Ilkka Lehtinen arvioi maanantaiaamuna, että joidenkin asuntorahastojen markkinoinnissa on pyramidihuijauksen piirteitä (Yle 20.3.2017)

 

Finanssivalvonta on tapansa mukaan hampaaton:

"Hovi korostaa sijoittajan omaa vastuuta sijoituksestaan, koska asuntorahastot eivät anna tuottolupauksia vaan kertovat tuotto-odotuksensa."

ja piiloutuu kolmannen osapuolen selän taakse:

"Täytyy myös muistaa että rahastolta edellytetään ulkopuolisen arvioitsijan arviota huoneistosta, asunnosta tai kiinteistöstä, joka tukee sitten sitä arvonlaskentaa, markkinavalvoja Marko Hovi Finanssivalvonnasta sanoo."

 

Tätä vasten on hyvä peilata Finanssivalvonnan tehtäviä (www.finanssivalvonta.fi):

"Toimintamme tavoitteena on finanssimarkkinoiden vakauden edellyttämä luotto-, vakuutus- ja eläkelaitosten ja muiden valvottavien vakaa toiminta. Tavoitteenamme on myös vakuutettujen etujen turvaaminen ja yleisen luottamuksen säilyminen finanssimarkkinoiden toimintaan. Lisäksi tehtäviimme kuuluu edistää hyvien menettelytapojen noudattamista finanssimarkkinoilla ja yleisön tietämystä finanssimarkkinoista. Nämä tavoitteet ja tehtävät on kirjattu lakiin Finanssivalvonnasta.

Teemme työtämme pankki-, vakuutus- ja sijoituspalveluiden käyttäjien hyväksi."

 

Jos Finanssivalvonta haluaisi todella tehdä pyramidihuijaukselle jotain, se voisi vaatia että asuntorahastot julkistavat asuntosalkkunsa sisällön kiinteistötasolla niin, että jokaisesta kiinteistöstä pitäisi ilmoittaa ostohinta, tasearvo, arvonkorjaukset, tontinmyynnit/korjaukset ja luovutushinnat kulujen jälkeen (nimimerkin tarrakilpi ehdotus Kauppalehden keskustelufoorumilla)

Näin jokainen sijoittaja voisi itse tarkastella onko rahaston tuotto-odotus realistinen vai eiNyt heidän pitää luottaa kolmannen osapuolen maksettuihin arvioihin, sillä salkun eksakti sisältö on mysteerio.

 

Jos ja kun pyramidi menee lopulta nurin, syyllisiä löytyy sekä Fivasta, asuntorahastoista, kolmannen osapuolen arvioijista, ja viime kädessä päättäjistä, jotka sallivat Fivan katsoa kaikkea tätä läpi sormien.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja vaalinumerolla 1060, jonka mielestä Fivan pitäisi suojella piensijoittajia, eikä itseään.

 

***

Aikajana aikaisemmista kirjoituksista aiheen tiimoilta löytyy täältä:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226351-orava-asuntorahasto-ja-…

 

PS. Ilkka Lehtinen oli myös harvinaisen suorapuheinen joidenkin kuntien liian vähäisestä kaavoituksesta:

"Jotkut kunnat eivät halua "väärännäköistä porukkaa" asumaan" (Yle 20.3.2017)

Arvostan tätä suorapuheisuutta suuresti, sillä Suomella ei varaa siihen, että sen kunnat taistelevat keskenään paremmista veronmaksajista.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu