Helsinki voisi myydä vuokratonttinsa asukkaille

Kumpulassa asuva kollegani avautui lounaspöytäkeskustelussa, että hänen tontinvuokraansa napsahtaa luokkaa kolmisen tuhatta euroa lisää vuodessa (Yle 28.10.2016), ja kysyi että jos pääsen valtuustoon niin aionko tehdä asialle jotain.

Vastasin, että täysin alihinnoiteltujen tonttien vuokrankorotukset ovat käsittääkseni aiheellisia, enkä harrasta edunvalvontaa, mutta lupasin kuitenkin perehtyä asiaan.

 

Asukkaat ovat saaneet kirjeen, jossa melkoisella kapulakielellä selitetään, että tontinvuokrat asetetaan vuonna 2020 50% tavoitevuokrasta, ja sen vuokra nousee tasaisesti vuoteen 2030 saakka, jolloin tavoitevuokra saavutetaan.

Tavoitevuokra on 4% tontin laskennallisesti arvosta vuosittain, joka lasketaan kertomalla tontilla oleva rakennusoikeus 520-710 eurolla (riippuen kiinteistöstä: kerrostalo, rivitalo, paritalo vai omakotitalo). Vuokraa peritään kuitenkin vain käytetystä rakennusoikeudesta, joka on järkevää, sillä suuri osa kiinteistöistä on suojeltu, jolloin täyttä rakennusoikeutta ei voi enää hyödyntää.

Kalkyylistä voi mielestäni objektiivisesti kyseenalaistaa kaksi asiaa:

1) Onko tontilla olevan rakennusoikeuden hinta oikea?

2) Onko 4% tuottotavoite perusteltu?

Kattavin löytämäni asiaa käsittelevä tutkimus on Risto Peltolan Maan arvo Helsingissä: kunnallistalouden näkökulma (Kansantaloudellinen aikakauskirja – 110. vsk. – 3/2014), jonka mukaan

"Kaupoissa myytiin rakennusoikeutta noin 1,8 milj. k-m2, ja rakennusoikeuden hinta kaikissa kaupoissa keskimäärin oli 630 euroa/ke-m2 vuoden 2013 hinnoin (Kiinteistöjen kauppahintarekisteri). " (2.1. Maan hankinta ja myynti) 

Ylläoleva haarukka osuu tuohon aika hyvin, eli rakennusoikeuden hinnan voi väittää olevan noin oikealla tasolla. 

Mitä neljän prosentin tuottotavoitteeseen tulee, niin Peltolan mukaan:

"Edellä esitetyn perusteella ehdotan tonttipää- oman tuottovaatimukseksi noin 2,2 %/v. Tämä perustuu kaupungin pitkäaikaisten lainojen korkona käytettyyn 2,5 %/v, josta vähennetään verotuksen epäneutraalisuuden korjauseränä omatonttisen asumisen tuki 0,4 %/v ja johon lisätään vuokratonttikannan hallintokulut 0,1 %/v. Koska efektiivinen tontinvuokra laskee tontin reaaliarvon noustessa, tulee ensimmäisen vuoden tontinvuokran olla 2,9 %/v tontin käyvästä hinnasta, mikäli 30 vuoden keskimääräiseksi efektiiviseksi halutaan 2,2 %/v. " (6.4 yhteenveto)

Tutkimuksen perusteella Helsingin 4% tuottotavoite on siis liian kova, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaupunki rahastaa tonteillaan.

Georgismi ei ole minulle täysin vieras aate. Pidän maan sijaintiarvon verottamista eräänä vähiten haitallisista verotuksen muodoista, sillä se ohjaa maata tehokkaampaan käyttöön, ja maata ei voi siirtää verotuksen ulottumattomiin.

Helsingin kaupungin tapa piiloverottaa tonttivuokrilla ei kuitenkaan ole ok, sillä verotus ei kohdistu tasapuolisesti, toisin kuin hyvin toteutettu kiinteistövero ja/tai maavero.

Ei ole oikeastaan mitään hyvää syytä, miksi Helsingin pitäisi omistaa maata – parempaan lopputulokseen (samaan tuottoon vähemmillä haitoilla) päästään yksinkertaisemmalla keinolla, eli verotuksella. Tästä syystä ehdotan että Helsinki suostuu myymään vuokratonttinsa asukkaille markkinahintaan.

Samaa pohtii myös Peltola tutkimuksessaan:

"Helsingin kaupungin on syytä miettiä omistustaan sekä uusien tonttien luovutuksessa että nykyisessä vuokratonttikannassa. Tulisiko asuntotontteja myydä nykyisille käyttäjille tai jollekin muulle taholle?"

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka voi bongata huomenaamulla televisiosta (Yle-1 Aamu-tv 7:15 30.3.2017).

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu