Turun tautia Rakennusliitossa?

Kauppalehden keskustelupalsta on mainio paikka, jos jotain mielenkiintoista jää itseltä huomaamatta, joku palstalainen sen nostaa pinnalle ja siellä se kelluu oman aikansa.

Tällä kertaa kyseessä oli Rakennusliiton kiinteistökaupat (IL 18.1.2017), joita myös MOT käsitteli hiljan otsikolla Ay-pomojen ryppyinen talokauppa (MOT 3.4.2017).

Pähkinänkuoressa Siikarannan kiinteistö oli myyty 1,45 miljoonalla, ja kauppa oli toteutettu vaihtokaupalla kymmeneen Helmitornin asuntoon.

MOT osaa kertoa, että vastaava kiinteistö kuin Siikaranta myytiin toiselta puolen järveä 3,79 miljoonalla viisi vuotta sitten (kuvaliite 1).

Mitä Helmitornin asuntoihin tulee, niiden hinta on 250 tuhannesta eurosta ylöspäin (kuvaliitteet 2-3) – 40 m^2 on pienin asunto, mitä taloyhtiössä on (Yle 15.4.2014).

Näillä tiedoilla näyttäisi siltä, että sekä Siikaranta että Helmitornin asunnot on myyty alihintaan. Tämä todennäköisesti käynnisti kohun Rakennusteollisuuden jäsenistön keskuudessa, sillä kyllähän kiinteistöstä olisi luokkaa kolmisen miljoonaa vapailla markkinoilla irronnut.

Olisi irronnut kyllä, mutta silloin olisi pitänyt maksaa kolmisen miljoonaa myös siitä mitä ostaa, mikä olisi tarkoittanut veroja sekä mahdollisesta arvonnoususta, että suurempaa varainsiirtoveroa.

 

MOT ei ottanut kantaa mahdolliseen verovilppiin, mutta viimeisen kuvaliitteen teksti kelpaa siihenkin – katsotaan riittääkö selvittely "omassa pesässä", vai tutkiiko verottaja asiaa.

Kauppalehden palstalla nimimerkki Viheltelijä kirjoittaa näin: "Turun taudin yksi määritelmä on transaktio, jossa tavara vaihtaa omistajaa, mutta raha ei liiku."

Osuvasti sanottu.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jonka mielestä työmarkkinajärjestöjen valta ja omaisuus olisi hyvä ulosmitata norsunluutorneista niiden jäsenistölle. Tämän lisäksi suurten yhdistysten pitäisi noudattaa samoja avoimuussäädöksiä kuin osakeyhtiöiden.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu