Helsingin lautakuntapaikat jaossa, mutta miten?

Pääsin tänään osallistumaan Helsingin lautakuntapaikkojen jakoneuvottelujen lähtölaukauspalaveriin (Yle 18.4.2017). Vapaavuori lupasi että peli on reilu, kuten Ylen artikkelikin kertoo:

"Helsingissähän on ollut hyvin pitkäaikainen ja hyvä perinne poiketen monista muista Suomen kaupungeista ja kunnista, että täällä pyritään noudattamaan vaalitulosta aika tarkkaan ja huomioidaan myös pienemmät ryhmät, jotka saavat sen verran paljon luottamushenkilöpaikkoja kuin heidän suhteellinen vaalimenestyksensä on edellyttänyt. Ei pyritä rakentamaan tilapäisiä enemmistöjä ja sillä tavalla junttaamaan paikkoja vain isoimmille ryhmille, Vapaavuori muistuttaa."

Tämä ei ilmeisesti ole mikään itsestäänselvyys kaikissa Suomen kunnissa, sillä kuntalaki mahdollistaa monenlaisen kikkailun.

Saimme myös käyttöömme muutaman excelin, joita voi käyttää neuvottelujen tukena ja mahdollisista excelin parannusehdotuksista pyydettiin antamaan palautetta – tätä mahdollisuuttahan ei insinöörismielinen jätä hyödyntämättä, joten täältä pesee.

Sen sijaan että jokaisessa kunnassa päätetään luottamushenkilöpaikkajaosta hieman eri tavalla (neuvottelut, ehdotukset, varsinaiset päätökset ja niistä äänestäminen), voisi Kuntalakiin (Finlex) kirjata toimivan, yksiselitteisen ja reilun tavan (tätä voi kutsua vaikka Aholan jakokulmaksi):

"Puolueet valitsevat luottamushenkilöpaikkansa yksi paikka kerrallaan edellisten vaalien valtuutettujen vertausluvun mukaisessa järjestyksessä viimeiseen valtuutettuun saakka, jonka jälkeen kierros alkaa alusta kunnes kaikki luottamustehtävät on jaettu." (Tämä paikkajakotapa on tuttu Atlantis-lautapelistä (kuvaliitteenä), joka on käytännössä simulaatio Helsingin sote-lautakunnalle.)

Kun paikat on jaettu, puolueet miehittävät ne mielestään pätevimmillä (tai muuten mielestään sopivimmilla) henkilöillä. Jos puolueilla kanttia riittää, ne voivat halutessaan laittaa paikat avoimeen hakuun – näin varmistuisi että pätevin todellakin valittaisiin, riippumatta puoluekirjan väristä. Näin saattaisimme välttyä myös Länsimetron kaltaisilta katastrofeilta.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, ja varavaltuutettu.

PS. tämänpäiväisten neuvottelujen eräs yhteinen päätös oli, että itse neuvottelujen kulusta ei viestitä ulospäin. Tästä syystä en tule blogaamaan aiheesta tämän enempää.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu