Sosiaaliturvassa olisi opittavaa markkinataloudesta

Näin työväen juhlan aikaan on hyvä palauttaa mieliin tarina entisen itänaapurimme kaupoista, joissa oli vain tyhjiä hyllyjä. Kun turisti ihmetteli kauppaa jossa ei ollut edes tyhjiä hyllyjä, paljastui että se oli hyllykauppa. Suunnitelmatalouden valuvika oli siinä, että tuotanto- ja toimitusketjut ovat niin monimutkaisia, että niiden laskeminen keskuskomitean toimesta on mahdotonta.

Markkinatalous ratkaisee tämän ongelman hajauttamalla laskutoimitukset – jokainen ketjun toimija laskee ja arvioi omalta osaltaan riittääkö ulosmyynti- ja sisäänostohinnan erotus kattamaan toiminnan kulut, sekä optimoi toiminnan kuluja mahdollisimman pieniksi, ulosmyyntihintaa korkeaksi ja ostohintaa mahdollisimman matalaksi. Näiden tekijöiden lisäksi toimijat ottavat muita asioita huomioon, kuten laadun ja työturvallisuuden, sekä eettisyyden. Näistä reunaehdoista merkittävä osa tulee lainsäätäjän kynästä, ja hyvä niin.

Viimeinen toimija tässä hajautetussa laskentaketjussa on kuluttaja, eli sinä itse. Kun talvikuukausina vihannesten hinta nousee, valitset ostatko niitä vai mahdollisesti jotain muuta – jos vihannesten hinta ei nousisi talvikuukausina, ne loppuisivat kaupoista. Tämä on mielestäni se markkinatalouden todellinen näkymätön käsi, joka huolehtii siitä, että tavaraa on normaalioloissa (mtv3.fi, 19.10.2012, tapaus avocadopasta) aina hyllyillä.

***

Hajautetun laskennan hyödyt tuotanto- ja toimitusketjuissa ovat eittämättömät, mutta kysymys kuuluu, että onko yhteiskunnassamme muita osa-alueita joihin vastaavaa mallia voisi soveltaa?

Uskon, että merkittävin osa-alue jossa olisi tärkeä ymmärtää hajautettua laskentaa on sosiaaliturvajärjestelmämme:

Kelan pääjohtaja neuvoo kannustinloukkujen karsimisessa: Viisi etuutta yhteen ja samaan lakiin (Yle 27.4.2017)

"Kokonaisuutena nykyinen järjestelmä on kannustinloukkuineen aivan liian hankala hahmottaa, Aaltonen sanoo.

– 42 sosiaaliturvan etuuksissa on niin paljon erilaisia koukkuja, että kansalaisen on niitä vaikea ymmärtää. Myös ajatellen sitä, onko mahdollista työllistyä ja saako palkkana enemmän kuin sosiaaliturvana."

 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sosiaaliturvajärjestelmämme asiakas (uhri?) optimoi omien taitojensa ja kykyjensä puitteissa sitä, että miten hänen kannattaa toimia näiden 42 tuen viidakossa, jotta hänen elintasonsa maksimoituu. Koska tähän liittyvä laskenta on niin monimutkaista, monen sosiaaliturvatulot ovat alempana kuin lainsäätäjä on tarkoittanut, mutta vielä merkittävämpi ongelma löytyy siitä, että mistä näihin laskutoimituksiin käytetty aika ja energia on pois?

Turhien asioiden laskemiseen käytetty aika ja energia voitaisiin käyttää hyödyllisiin asioihin, kuten esimerkiksi liikeideoihin, innovointiin tai ihan vaikka työnhakuun. Kun summaamme yhteen noin 260 000 työttömän ja 280 000 opiskelijan tukioptimointiin käytetyn ajan ja energian, on selvää että hukan merkitys on kansantaloudellisesti merkittävä, arviolta prosentteja bkt:sta.

Parempi sosiaaliturvamalli olisi niin yksinkertainen, ettei se vaadi asiakkaaltaan yhtäkään lomaketta tai laskutoimitusta (esim. Aholan perustulomalli) – tämä ei luonnollisesti ratkaise kaikkia sosiaaturvaan liittyviä ongelmia ja haasteita, mutta jos se säästää miljoonia tunteja turhaa työtä vuodessa (täysin realistinen arvio), niin se on jo sen arvoista.

Tämän sijaan hallituksemme näyttää menevän toiseen suuntaan:

Työttömille ehdotetaan pakkoraportointia – kuka lukisi vuodessa syntyvät 17 miljoonaa raporttia? (TE, 28.4.2017)

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä turhan työn teettäminen hallintoalamaisilla ei ole vain turhaa, vaan haitallista.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu