Alkoholin myynti Alkolta apteekeille

Hallituksen apteekkiuudistus vesittyi täysin (HS 25.4.2017) verrattuna Vartian mainioon ehdotukseen (Libera 11.1.2017), jonka lisäksi alkoholilakin vaikuttaa vahvasti leikatulta (Iltalehti 24.4.2017). Koska molemmat "uudistukset" lukitsevat pelin taas muutamaksi vuodeksi, on hyvä aika ehdottaa hieman kieli poskessa.

Entäpä jos siirtäisimme vahvojen alkoholien myynnin apteekkien vastuulle, lakkautaisimme Alkon ja laajentaisimme apteekkiverkkoa kattamaan tyhjät aukot? Tämä lisäisi kyseisen lääkeaineen (ja lääkkeiden yleisestikin) saatavuutta valtakunnanlaajuisesti, ja luokkaa kymmeniä miljoonia vuodessa turhia organisaatiokuluja (Alkon tilinpäätös 2016) säästyisi.

Toki tämän voisi tehdä toisinkin päin, ja siirtää lääkkeiden myynti Alkon vastuulle, mutta tässä olisi toki syytä olla tarkkana pätevyysvaatimusten osalta.

Fiksumpaa olisi tietysti lopettaa Alkon monopoli, ja sallia apteekin perustaminen kaikille päteville proviisoreille, sekä muuttaa lääketaksa kattohinnaksi, mutta ilmeisesti nämä ovat liian radikaaleja muutoksia Keskustan ja Kokoomuksen kannatuksen ja/tai rahoituksen kannalta.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja sekä varavaltuutettu, jonka mielestä yksi monopoli on parempi kuin monopoli ja kartelli.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu