Suomen Pankki huolestuu, entä sitten?

Suomen Pankki: Nyt menee hyvin, mutta rahoitusjärjestelmä on aiempaa haavoittuvampi (Yle 10.5.2017)

Miksi SP haluaa lannistaa, vastahan tässä on vuodesta 2008 nitkuteltu ja ensimmäiset valonsäteet alkavat vasta lämmittää risukasan pintaa?

Erään tulkinnan mukaan keskuspankkien tehtävä on tarjoilla boolia, mutta ottaa boolimalja pois juuri oikealla hetkellä, etteivät juhlat lähde lapasesta. (Conversable Economist, 24.03.2013)

Lapasesta lähteminen on historiallisesti tarkoittanut inflaatiota – tämä on automaation sekä immateriaalihyödykkeiden deflatoimassa globaalissa taloudessa uskoakseni turha pelko. Nykymaailmassa (kuluttajahintojen) merkittävä inflaatio vaatisi käytännössä täystyöllisyyden tai systeemikriisin (usko valuuttaan menetetään), joista molemmat ovat erittäin epätodennäköisiä skenaarioita.

Mikä ihme Suomen Pankkia sitten huolestuttaa?  Vastaus löytynee tästä:

"Kun pankkien pohjoismaiset kytkökset vahvistuvat, rahoitusjärjestelmän häiriöt voivat levitä aiempaa herkemmin maasta toiseen, Nykänen sanoo."

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos Ruotsin asuntomarkkinat kyykkäävät, se aiheuttaa kovan iskun pohjoismaisille pankeille, joka todennäköisesti nostaisi korkotasoa myös Suomessa.

Jo muutaman prosentin koronnousu lopettaisi kotitalouksen velkaantumisen Suomessa (ylempi kuvaliite), joka aiheuttaisi taas ikiroudan suomalaiseen risukasaan.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä maailman talous ei ole kestävällä pohjalla, koska se ei kestä historiallisesti normaalia korkotasoa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu