Työtä on riitettävä kaikille

Me elämme maailmassa, jossa noin kymmenen prosentin työttömyysaste  (279 000 työtöntä) ei tarkoita konkurssia, toisin kuin 1975 jolloin 63 000 työtöntä riitti kansalliseen hätätilaan. (Ylen elävä arkisto, 08.09.2006) – velallahan tämä tilanne toki katetaan, eli pidemmällä aikavälillä konkurssiskenaario on toki mahdollinen.

Asiat Suomessa olisivat paremmin, jos pääsisimme esim. Islannin alle kolmen prosentin työttömyysasteeseen, tai Saksan noin neljän prosentin työttömyyteen, mutta kikyllä, tai milläkään muulla nykyhallituksemme suunnittelemilla toimilla ei noihin lukemiin päästä.

Työttömyyden suurin ongelma ei kuitenkaan ole sen vaikutus BKT:hen, vaan sen ihmisiä yhteiskunnasta syrjäyttävä vaikutus.

Ehdotan siis ratkaisua laatikon ulkopuolelta – sen sijaan että ainoa tavoitteemme on synnyttää jokaiselle työttömälle täysi työviikko, tämän lisäksi rupeaisimme myös jakamaan jo olemassaolevia työpaikkoja tasaisemmin kansalaisten kesken.

Tämä tarkoittaa käytännössä lyhyempää työviikkoa, ja tavoitteeseen pääsemme mielestäni parhaiten säätämällä työn sivukulujen progressiota työnantajille niin, että 50% niistä syntyy työviikon ensimmäisen 30 tunnin aikana, ja 50% seuraavasta 8 tunnista – tämä synnyttäisi työnantajalle kannustimen neuvotella työntekijöiden kanssa lyhyemmästä työviikosta. Työntekijät voisivat itse valita suostuvatko tähän vai ei, vai jatkavatko edelleen täydellä viikolla. Uskoisin, että mitä korkeammaksi palkka nousee, sen todennäköisemmin työntekijät tähän vaihtoehtoon tarttuvat. Pienellä palkalla toimeentulon rajoilla tasapainoilevien asemaa ehdotukseni ei heikentäisi.  

Vasemmistoliitto on käsittääkseni ainoa eduskuntapuolue, joka ajaa lyhyempää työviikkoa (esim. http://tolkkua.fi), ja nostan heille hattua siitä, mutta heidän näkemyksensä mukaan työviikkoa voidaan lyhentää alentamatta samalla palkkaa, jota en itse pidä realistisena.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka haluaa korvata "Työllä on tultava toimeen." ulostulot "Työtä on riitettävä kaikille." ulostuloilla.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu