Pääministeri: "Suomi on ollut koukussa julkisten varojen kuluttamiseen"

Ei vaiskaan, ei koske Suomea, kyseessähän oli tietysti Ranska (HS 4.7.2017).

Päätin kuitenkin tehdä nopean googletusharjoituksen, mitä pääministerimme ovat sanoneen julkisen sektorin menoista. Harjoitus tehtiin hakusanoilla pääministeri xxx ja sopivia hakusanoja perään, esim. menot, julkinen sektori, leikkaus jne.

Sipilä: Julkisen sektorin turhat tehtävät siivottava pois (TS. 8.11.2014) – oho hupsis, tämähän oli toki juuri ennen vaaleja. Vaalien jälkeen: "Suomi ei nouse pelkästään säästämällä tai veroja kiristämällä. Tähän maahan tarvitaan enemmän työpaikkoja. Niiden luomiseksi hallitus on päättänyt toimista, joilla parannetaan suomalaisen työn kilpailukykyä." (Yle 16.9.2017, lainaus Sipilän puheesta), sekä "Sunnuntaikorvauksen pienentäminen vähentää merkittävästi julkisen puolen kuluja ja mahdollistaa osaltaan työnantajan sosiaaliturvamaksun alentamisen." – pieniä ovat silakat joulukaloiksi.

Stubb keventäisi työn verotusta: Julkiset menot alas, haittaverot ylös (IL 24.09.2014), ja myöhemmin Stubb myöntää Ylellä: hallitus on epäonnistunut (SS 22.05.2015). Kiitorata loppui kesken, ja vaalit olivat taas tulossa, joten vaikea erottaa mikä oli vaalipuhetta ja mikä ei.

Katainen vihjaa: Verot ylös, menot alas (US 18.03.2009) – vaalipuheita. Vaalien jälkeen "Hallitus on päättänyt kehysriihessä kaikkiaan 2,7 miljardin euron säästöistä. Niistä 1,2 miljardia toteutetaan leikkauksilla ja 1,5 miljardia verojen kiristyksillä". (Yle 22.3.2012). Näin lopulta kävi (Yle 26.3.2015).

Kiviniemi haluaa kuntien menot kuriin (Yle 21.7.2010) – tämä oli heti vaalien jälkeen, eli oikeansuuntaista, toteutus jäi ikävä kyllä näkemättä.

Vanhanen: Valtiontaloudessa jopa 5 miljardin jakovara (Yle 7.2.2007) – lienee suurin pohjanoteeraus.

Jäätteenmäen kohdalla Googlen muisti alkaa tökkiä, eikä lainauksia aiheesta löydy.

 

Lainausten perusteella julkisten menojen leikkaamista kannattavat pääministerit ovat olleet kiven alla tässä maassa viimeisen 15 vuoden aikana (Kataisen 1.2 miljardia on oikeastaan yksi harvoja poikkeuksia), ja liitteenä oleva kuva todistaa sen käytännössä. Ehkäpä terveiset Ranskasta rohkaisevat seuraavaa pääministeriämme asian tiimoilta:

"Ranskalaiset ovat koukussa julkisten varojen tuhlaamiseen ja, kuten kaikkien addiktioiden kanssa, se ei ratkaise ongelmia, joita sen on tarkoitus helpottaa. Muiden pakkomielteiden tavoin detox-puhdistus edellyttää halua ja rohkeutta." (HS 4.7.2017)

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, joka uskoo voivansa leikata pari miljardia julkisen sektorin menoista ilman palveluiden heikentämistä kansalaisille.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu