Ylivelkaantuminen on eriarvoistumista suurempi ongelma

Ylivelkaantuminen on tuottoisa bisnes, koska sitä on vaikea ratkaista (Yle 12.7.2017) nostaa taas kerran aiheellisesti esiin mahdollisesti Suomen suurimman tragedian:

"Yksikään ylivelkaongelman suuruutta indikoiva mittari ei ole osoittanut vähenemisen merkkejä yli kymmeneen vuoteen. Tulevaisuus näyttää aina vain pahemmalta."

Samaan aikaan valtakuntamme poliitikot ovat huolissaan geneerisestä "eriarvoistumisesta" (valtioneuvosto.fi, 17.1.2017). Tämä on poliittisesti erittäin näppärää, sillä eriarvoistuminen on käsitteenä verrattavissa Hydraan, jolle kasvaa uusia päitä sen mukaan kuin tarvetta on. Tarun Hydra oli sentään tapettavissa, mutta eriarvoistuminen ei ole, ja siksipä se on paras mahdollinen vihollinen (Fergusson et al. 08.2012).

Sen sijaan että hallituksemme keskittyy taistelemaan tuulimyllyjä vastaan, ehdotan että se puuttuu konkreettiseen ongelmaan, eli ylivelkaantumiseen.

Ratkaisut eivät ole lainkaan mahdottomia, käytännössä niissä voidaan lähteä (ainakin) kahteen suuntaan:

1. Siirretään enemmän vastuuta velanottajilta velkojille, esim. mahdollistamalla henkilökohtainen konkurssi

2. Yletetään nykylain käsite "koronkiskonta" myös institutionaaliseen toimintaan

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja, jolla on ylivelkaantumiseen yksi ratkaisu enemmän kuin olisi tarpeen.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu