Palvelusetelipakko säästäisi satoja miljoonia sote-palveluissa

Liian vähälle huomiolle jäi eilinen Ylen artikkeli Soten valinnanvapauden nykyversio on palveluseteli – sitä käytetään ällistyttävän vähän, joten palataan siihen.

Lyhyesti, palvelusetelit ovat keino eriyttää palvelun maksaja, toteuttaja ja valitsija toisistaan. Ylen artikkelin mukaan tämä ei julkista sektoria miellytä:

"Yrittäjien mielestä vähäinen käyttö kielii palvelusetelin maksajien eli kuntien asenteesta.

– Ehkä syynä on se, että kunnat ja kuntayhtymät haluavat ikään kuin suojella omaa tuotantoaan, sanoo elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama Suomen Yrittäjistä.

– Kunnanhan pitää tehdä päätös siitä, että palvelusetelit otetaan käyttöön määrätyissä palveluissa. Sen jälkeenkin on mahdollista, että palveluseteliä ei jaeta asiakkaille, koska se on aina myöntäjän päätös, että haluaako hän tarjota asiakkaalle palveluseteliä vai ei."

Ja Suomen Yrittäjillä on ratkaisukin ongelmaan:

"Yrittäjät taas toivovat lakiin eräänlaista pakkoa lisäämään setelin käyttöä. Velvoittavuus lakiluonnoksessa jo onkin.

– Että tulee velvollisuus sotejärjestäjälle käyttää sitä seteliä, jolloin hänen on pakko tarjota sitä asiakkaalle vaihtoehtona, Suomen Yrittäjien Kallama toteaa."

Jos lopulliseen lakiluonnokseen tämä saadaan mukaan, arvioisin että veronmaksajilta säästyy vuodessa helposti satoja miljoonia, jonka lisäksi palveluiden käyttäjät ovat tyytyväisempiä, sillä he saavat joissakin tapauksissa itse valita palveluiden toteuttajat.

On kuitenkin selvää, että palvelusetelelit eivät toisi esim. haja-asutusalueille kilpailevia palveluntarjoajia,  ja samoin kävisi merkittävälle osalle erikoissairaanhoidon palveluita, mutta kyllä tuossa 20 miljardissa on sen verran "läskiä", että sadoista miljoonista puhutaan.

Jokin tässä maassa on kuitenkin vialla, kun muutama sata miljoonaa ei saa yhdenkään eduskuntapuolueen viisaria värähtämään – Ylen artikkeli meinasi jäädä minultakin tutkan alapuolelle.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä säästöt ovat leikkauksia parempia.

PS.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut palveluseteleistä, niiden perinteisessä merkityksessä:

Kuka saa kilpailuttaa, kuka ei (17.11.2016)

Case Servea – palvelusetelit olisivat parempi tapa kilpailuttaa palvelut (25.3.2017)

Sekä seuraavalle tasolle vietynä:

Palveluseteli rinnakkaisvaluuttana (16.9.2015)

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu