Korkeaa perustuloa ei ehdota kukaan

Evan tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista vastustaa korkeaa perustuloa (HS 27.07), ja VM:n kansliapäällikkö Martti Hetemäki on samoilla linjoilla (HS 19.07). Korkealla perustulolla tarkoitetaan molemmissa tapauksissa yli tuhannen euron kuukausittaista tukea kaikille täysi-ikäisille suomalaisille ilman työvelvoitetta.

Helsingin Sanomat uutisoi molemmat kattavasti, mutta jätti mainitsematta, että noin korkeaa perustuloa ei aja yksikään taho Suomessa. Vihreiden perustulo on 560 e/kk, Vasemmiston 620 e/kk ja Liberan perustili 400 e/kk.

Sekä Evan tutkimus, että Hetemäki nojaavat nyt käynnissä olevaan hallitusohjelman mukaiseen kokeiluun, joka koskettaa 2000 suomalaista työtöntä. He saavat 560 euroa kuussa kahden vuoden ajan, ilman vaikutusta heidän ansiotuloverotukseensa, tai mahdollisuuteen saada muita tukia.

Kokeilu on tyrmätty laajalti erityisesti perustulon kannattajien toimesta, sillä se ei ole korkeiden kustannusten takia laajennettavissa koko väestöön, toisin kuin perustulon kannattajien ehdottamat mallit.

Jotta perustulokeskustelu ja siihen liittyvä kansalaismielipide palaisi oikeille urille, alla toteutettavissa oleva perustulomalli:

***

Jokaiselle vähintään 23-vuotiaalle Suomessa asuvalle Suomen kansalaiselle maksetaan 21 euroa verovapaata perustuloa päivittäin.

Yhtä paljon maksetaan tätä nuorempien osalta niille, joilla on korkeakoulutason opiskelupaikka, työpaikka, tai jotka toimivat yrittäjänä.

Alle 23-vuotiaille jotka opiskelevat toisen asteen opiskelupaikoissa (ammattikoulu, lukio) tai suorittavat asepalvelustaan, maksetaan 10 euroa päivässä. Muille alle 23-vuotiaille maksetaan 5 euroa päivittäin.

Perustulo korvaa kaikki subjektiiviset tuet, mukaan lukien työmarkkinatuen, peruspäivärahan, kansaneläkkeen, sekä lapsilisän ja asumistuen. Jos elämäntilanne niin vaatii, sosiaalivirastosta voi anoa tilapäisiä harkinnanvaraisia tukia perustulon päälle. Poikkeuksena erityisryhmät, kuten vammaiset, joilla jatkuva sosiaaliturvataso voi olla perustuloa korkeampi.

Perustulo toteutetaan kustannusneutraalisti asettamalla 50% veroprosentti tuloveroille 1260 e/kk saakka, jonka jälkeen palataan normaaliin (=nykyiseen) progressioon.

***

Tämä malli ratkaisisi nykyisen sosiaaliturvamme suurimmat ongelmat, eli (erityisesti nuorten) kannustinloukut, sekä korvamerkitystä asumistuesta johtuvan vuokrien nousun. Malliin siirtyminen vaatisi mitä luultavimmin vuoden parin siirtymäajan, jolle sosiaalivirasto myöntäisi korkeisiin asumiskustannuksiin määräaikaista tukea.

Perustulon toteutus on vuoden projekti luokkaa kymmenen miljoonan euron hintalapulla – käytännössä jokaisen kansalaisen pitää vain ilmoittaa mille tilille haluavat perustulonsa maksettavan, ja verottajan pitää muokata veroprogressiota ottamaan perustulo huomioon. Tämän seurauksena Kelan organisaatiokustannukset pienenisivät noin 250 miljoonaa euroa vuodessa, ja uskallan väittää asumismenojen vähenevän toisen mokoman.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, joka lähetti tämän kirjoituksen HS:n mielipidepalstalle 28.7, ja koska HS ei sitä julkaissut, julkaisee sen täällä.

PS. aihetta on käsitelty Hesarin mielipidepalstalla 28.7 jälkeen, 1.8. HS julkaisi mielipidekirjoituksen Kansalaispalkka lisäisi turvallisuudentunnetta ja tekisi työnteosta aina kannattavaa, joka käyttää esimerkkinä tuhannen euron kansalaispalkkaa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu